Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 13:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Υπογραφής από τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, της Δήλωσης Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων

Η ουσιαστική προώθηση της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε πρακτικό επίπεδο και όχι απλώς σε θεωρητικό μέσα από ωραία λόγια, ή ως μια αφηρημένη έννοια, αποτελεί βασική αρχή και αξία κάθε χώρας που θέλει να συγκαταλέγεται στις Δημοκρατίες, κάθε χώρας που σέβεται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας, αλλά και εμένα προσωπικά.

Χθες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, στις αρχές του Φεβρουαρίου 2019, είχα αρχίσει τη συνεργασία με την Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία διορίστηκε στην αρχή εθελοντικά, αμισθί, ως σύμβουλος μου για τα θέματα της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου της εξωτερικής πολιτική. Και οφείλω να πω ότι έγινε σημαντική δουλειά αξιοποιώντας τις γνώσεις, το ενδιαφέρον, όλες αυτές τις πρακτικές που ακολουθούσαν άλλα κράτη, διότι στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε. Άρα, η σημερινή τελετή δεν είναι ένα περιστασιακό γεγονός, είναι κάτι που και ως διακυβέρνηση και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά πιστεύω και είναι ψηλά στις προτεραιότητες μου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και επιτάχυνσης και πιο αποτελεσματικής προώθησης στην πράξη και όχι στα λόγια – διότι οφείλω να το πω, για κάποιους έχει γίνει λίγο της μόδας σίγουρα η σημερινή τελετή δεν είναι απλά για επικοινωνιακή εκδήλωση, είναι μια ουσιαστική εκδήλωση για πιο αποτελεσματική προώθηση της της Ισότητας των Φύλων – έχουμε ήδη προχωρήσει – ήταν μια από τις πρώτες μας ενέργειες – στην αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει πλέον συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια εφαρμογής της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, και για επίτευξη και του εν λόγω στόχου ετοιμάστηκε, ανάμεσα σε άλλα, η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024 – 2026, η οποία εγκρίθηκε επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Ιανουαρίου 2024. Την ίδια στιγμή, ως Κυβέρνηση έχουμε επίσης αποφασίσει την προώθηση ειδικού νομοσχεδίου, για θεσμοθέτηση της θέσης της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Η οριζόντια εφαρμογή της διάστασης του φύλου άρχισε ήδη να υλοποιείται, να προάγεται πιο ενεργά και πιο ουσιαστικά μέσω σημειολογικών θέσεων και πρακτικών. Προωθούνται, παράλληλα, στοχευμένες δράσεις και πολιτικές με στόχο τη θεμελίωση στην πράξη της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και την αποδόμηση – και θεωρώ αυτό ως τον σημαντικότερο πρώτο στόχο – των όποιων έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων που μας οδηγούν χρόνια πίσω.

Προς επίτευξη των στόχων μας και σε συνέχεια και του Κώδικα Δεοντολογίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2023, οι Υπουργοί, Υφυπουργοί και οι Επίτροποι καλούνται σήμερα όπως υπογράψουν και υιοθετήσουν τη Δήλωση Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων, η οποία προσυπογράφεται φυσικά και από την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων.

Η Δήλωση αποτελεί μια Θεσμική Διακήρυξη προώθησης της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και πρόληψης κάθε μορφής έμφυλης διάκρισης, με τη θεσμική πλέον δέσμευση από αυτή τη στιγμή και εντεύθεν, θα πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στις όποιες σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές στη βάση του φύλου, στις δραστηριότητες και στη λειτουργία του κάθε Υπουργείου, Υφυπουργείου και Γραφεία Επιτρόπων.

Αγαπητοί και αγαπητές Υπουργοί, Υφυπουργοί και Επίτροποι, σας καλώ και αναμένω να εφαρμόσετε τη Δήλωση Πολιτικής έμπρακτα στα Υπουργεία και Υφυπουργεία, όπου βρίσκεστε. Πρώτοι και πάνω από όλους εμείς μέσα από τη συμπεριφορά μας, τη στάση και προσέγγισή μας πρέπει να αποτελούμε πρότυπα. Η πλήρης εφαρμογή των όσων καταγράφονται στη Δήλωση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να εφαρμόσουμε στην πράξη την αρχή της Ισότητας των Φύλων. Η Θεσμική Διακήρυξη αποτελεί την ίδια στιγμή έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησής μας ότι στη βάση της αρχής της Ισότητας των φύλων, λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλισή της, μεταξύ του προσωπικού των Υπουργείων, Υφυπουργείων και Γραφείων Επιτρόπων και σε οποιονδήποτε ή οποιανδήποτε επηρεάζεται από τις δράσεις τους.

Η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων αποτελεί ευθύνη όλων μας και απαιτείται συλλογική προσπάθεια προαγωγής της έμφυλης Ισότητας. Οφείλουμε ως Κυβέρνηση και ανώτατοι πολιτειακοί αξιωματούχοι να αποτελούμε καθημερινώς πρότυπα καλλιέργειας και θεμελίωσης της κουλτούρας της ισότητας.

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΝΓ)