Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-02-2024 19:02

Παρέμβαση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέα Καυκαλιά στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στις Βρυξέλλες

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του ΕΚ εξετάστηκαν οι τρόποι προώθησης των κοινωνικών επενδύσεων στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Καυκαλιάς προέβη στην πιο κάτω παρέμβαση:

«Πολύ σημαντικό το θέμα αυτής της ενότητας, χρήσιμο στις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και στις αναζητήσεις για μια πιο συμπεριληπτική Ευρώπη, για πιο συμπεριληπτικές κοινωνίες.

Το ισχύον πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί σε μια σύνθετη δομή πολύπλοκων κανόνων και εξαιρέσεων, χρήζει επειγόντως βαθιάς μεταρρύθμισης για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ανισότητες. Αναπόφευκτα, η υποταγή των κοινωνικών στόχων στις επιταγές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί σε ανισότητες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

Είναι επομένως σαφές ότι, η προώθηση των κοινωνικών επενδύσεων στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης  απαιτεί την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και στις δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών, μέσω συντονισμένων και καλοσχεδιασμένων προσεγγίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενσωμάτωση των κοινωνικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ενσωμάτωση δεικτών που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, την κοινωνική πρόοδο, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη στα κριτήρια αξιολόγησης, με την  ενσωμάτωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στους εθνικούς προϋπολογισμούς, καθώς και με τον συντονισμό μεταξύ της χάραξης της  κοινωνικής και της οικονομικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου, το οποίο θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την προώθηση πιο συνεργατικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων και την ευθυγράμμισή τους με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Υπό το πρίσμα όλων των πιο πάνω, καθίσταται σαφές ότι, η υγιής δημοσιονομική πολιτική παρέχει το αναγκαίο περιθώριο για πολιτικές κοινωνικών επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους στηρίζουν εξίσου τη βιώσιμη και συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη».

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα