Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2024 14:02

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κ. Roberta Metsola, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ. Την Πρόεδρο του ΕΚ συνόδευαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΚ και του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη σημασία της επίσκεψης της κ. Μetsola στην Κύπρο ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, η οποία, όπως ανέφερε, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όσον αφορά στην ανάγκη αθρόας προσέλευσης στις κάλπες και, συνακόλουθα, προάσπισης των αρχών και αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενάντια στις ακραίες ιδεολογίες και τις διχαστικές φωνές. Η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου από όλους, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκφανση της δημοκρατίας, η οποία θα καθορίσει την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στην τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, συνεπεία των ανησυχητικά αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, εξέλιξη που φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη με μια δυσανάλογη πρόκληση συγκριτικά με το μέγεθος και τις δυνατότητές της και ζήτησε την άμεση  συνδρομή της ΕΕ προς αντιμετώπισή της.

Η Πρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ότι σκοπός της επίσκεψής της είναι να δοθεί το μήνυμα μιας ενωμένης Ευρώπης που αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.  

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η κ. Metsola υπογράμμισε ότι ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης και επαναβεβαίωσε τη στήριξη του ΕΚ στον στόχο της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εκφράζοντας πλήρη κατανόηση για τη δυσανάλογη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεχόμενη αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, η κ. Metsola ανέφερε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και ότι επίκειται η ψήφιση του νομοθετικού πακέτου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του ΕΚ, την ερχόμενη εβδομάδα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)