Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 11:18

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ζ’ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας με τίτλο «Η τιμή των Αγγέλων, Προφητών και Αποστόλων στην Κύπρο»

Πανιερώτατε Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειε,

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω, εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έναρξη του Ζ΄ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με τίτλο «Η τιμή των Αγγέλων, Προφητών και Αποστόλων στην Κύπρο»

Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου, και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους σε διεθνές επίπεδο.

Το έβδομο συνέδριο έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα πετυχημένα, τα οποία κάλυψαν όλες τις περιόδους της Κυπριακής Αγιολογίας, όσον αφορά στην τιμή τόσο των Κυπρίων Αγίων όσο και Οικουμενικών Αγίων που τιμώνται ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπως επίσης και σε σχέση με την τιμή της Θεοτόκου και του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο. Στα Συνέδρια αυτά συμμετείχαν συνολικά πέραν των εκατό ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα, χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής  και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αξιέπαινη και σημαντική κρίνεται η διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», που ανά διετία διοργανώνουν με τόσο άρτιο τρόπο τα συνέδρια με διεθνής συμμετοχές, όπως διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σουηδία, τον Λίβανο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τα  θέματα άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία, Κοινωνιολογία, Λαογραφία και Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Κυρίες και κύριοι,

Το Ζ’ Συνέδριο, το οποίο φέρει τον γενικό τίτλο «Η τιμή των Αγγέλων, Προφητών και Αποστόλων στην Κύπρο», οδηγεί το μυαλό μας στους διάφορους χρονογράφους και συγγραφείς που έγραψαν για το πλήθος των Αγίων που πέρασαν από το νησί, είτε κατάγονταν από αυτό.

Μέσα στο πλήθος των πεφωτισμένων που έζησαν και αγιοποιήθηκαν στο νησί θα συναντήσουμε Αποστόλους, όπως ο Μάρκος, ο Βαρνάβας, ο Παύλος, μάρτυρες, νεομάρτυρες, ιεράρχες καθώς και γυναίκες Αγίες.

Στο «Νησί των Αγίων», όπως δικαιολογημένα ονομάστηκε η Κύπρος από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, η φιλευσπλαχνία, η πίστη στις Ορθόδοξες αξίες και η τιμή των Αγίων δεν περισσεύουν .

Η Ορθόδοξη πίστη του Κύπριου ήταν ο οδοδείκτης, το καταφύγιό του και τόπος ελπίδας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Οι κατακτητές προσπάθησαν πολλές φορές να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν αυτήν την πίστη, με αρνητικά αποτελέσματα.

Με την θλιβερή  συγκυρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τις δεκάδες των εκκλησιών στην κατεχόμενη μεριά του νησιού μας που λεηλατήθηκαν, που είτε μετατράπηκαν σε τεμένη ή το χειρότερο, σε αποθήκες, στάβλους και ξενώνες. Ιερά κειμήλια και σκεύη που εκλάπησαν και δημοπρατήθηκαν σε ιδιώτες, έναντι πολλών εκατομμυρίων, τοιχογραφίες που βεβηλώθηκαν. Οι εικόνες από το μοναστήρι του Αντιφωνητή και τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς είναι μόνο μερικά δείγματα της βέβηλης τουρκικής εισβολής και καταπάτησης, όχι μόνο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ίδιας της ορθόδοξης θρησκείας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι μέρες που διάγουμε είναι σημαντικές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας μας, της άρσης του αδιεξόδου με τον διορισμό της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, με απώτερο στόχο την επανένωση της πατρίδας μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Ζ’ Συνεδρίου σε όλους του σύνεδρους και ομιλητές-εισηγητές, καθώς, για ακόμη μια φορά στους διοργανωτές, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία « Άγιος Επιφάνιος».

Καλή σας ημέρα. 

(ΕΑθ)