Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 13:27

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην επετειακή εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος «48 Χρόνια Αγώνα - 20 χρόνια από την Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ»

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ πρώτα στη σημερινή μέρα. Είναι από τις πιο σημαντικές γιορτές, είναι η γιορτή της μάνας και να ευχηθούμε σε όλες τις μαμάδες χρόνια πολλά.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το ορόσημο, στο οποίο είναι αφιερωμένο μέρος της σημερινής εκδήλωσης, η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Και, ναι, δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι γιατί είναι το αποτέλεσμα της ανεπανάληπτης συνεργασίας των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. Ήταν το επιστέγασμα ενός ξεκάθαρου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, με όραμα και με πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Ήταν πρώτα και πάνω από όλα το αποτέλεσμα των αγώνων του κυπριακού λαού.  Να μου επιτρέψετε, την ίδια στιγμή, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, να υπομνήσω πόσο καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Γιάννη Κρανιδιώτη, τόσο για την υποβολή της αίτησής μας για ένταξη, αλλά και για την πλήρη πορεία προς την ένταξή μας.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια φέρει τη σφραγίδα, την υπογραφή, όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και το 2004. Η αρχή, η πιο σημαντική πορεία, ξεκίνησε το 1972 από τον πρώτο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Ακολούθησε μια μακρά πορεία, της οποίας ηγήθηκαν οι Σπύρος Κυπριανού, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος. Τους μνημονεύουμε όλους με σεβασμό και με εκτίμηση. Την ίδια στιγμή, σε αυτή την κορυφαία εθνική προσπάθεια, ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, υπήρξε καταλυτικός, χάρη στη διορατικότητα και τους χειρισμούς των ιστορικών ηγετών του. Είναι επί διακυβέρνησης  Σπύρου Κυπριανού που η Κυπριακή Δημοκρατία ολοκλήρωσε το 1987 με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση  με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης. Και είναι επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004, αλλά και πολύ πιο σημαντικό, αν δούμε και την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων, στην Ευρωζώνη, την πρωτοχρονιά του 2008, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είκοσι χρόνια μετά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν ότι θα είναι ένας δημιουργικός και αξιόπιστος εταίρος. Την ίδια στιγμή, όποιος επιχειρήσει να στρέψει πίσω τον χρόνο δεν θα δυσκολευτεί να συνειδητοποιήσει τη δραστική αλλαγή που έφερε στη ζωή μας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η πιο σημαντική αλλαγή που θα ήθελα να αναδείξω, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώνεται και μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, είναι η ενισχυμένη μας θέση διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι ανήκουμε από το 2004 σε μια πολυπληθή και πολύ ισχυρή οικογένεια, που αριθμεί μισό δισεκατομμύριο πολίτες. Αυτή η ενισχυμένη θέση σίγουρα είναι σημαντική για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι για ένα μικρό κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο μάλιστα βρίσκεται υπό κατοχή.

Η ιδιότητα λοιπόν του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης τοποθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία στον πυρήνα των κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων. Αυτή η ιδιότητα της πατρίδας μας, δημιουργεί, παράλληλα, πολλαπλές συνέργειες που μας ενισχύουν με αυτοπεποίθηση και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας. 

Σε αυτήν την 20χρονη πορεία, αναμφίβολα, υπήρξαν δυσκολίες και προκλήσεις. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κρίσεις, όπως η οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας, για αυτό πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη σημαντικότητα του 2008 και της ένταξης μας στην Ευρωζώνη, και πιο πρόσφατα η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναλογιστεί πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, μέσα από την ίδια ακριβώς συλλογιστική, αντιμετωπίζουμε με τους εταίρους μας πολλές άλλες προκλήσεις, που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, οι κοινωνικές ανισότητες και πολλά άλλα.

Μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεκδικούμε, πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας, και παλεύουμε για το εφικτό, για το καλό της Ένωσης, των πολιτών της και φυσικά των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε τα όρια, τους περιορισμούς, αλλά και τα συμφέροντα που υπάρχουν και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όμως, παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούμε τις λύσεις στα μεγάλα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην υπ΄αριθμό ένα προτεραιότητά μας, που αφορά στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας μας.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας έχουμε κάνει τους εταίρους μας κοινωνούς της ανάγκης για ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της Ευρώπης, και είναι και με τη δική τους συμβολή που έγινε εφικτή η έναρξη της νέας προσπάθειας από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.

Είναι θετικό το γεγονός ότι ξένοι ηγέτες, όπως ο Καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζουν δημοσίως τη διασύνδεση της προόδου στα ευρωτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο κι αν –ας μου επιτραπεί η αναφορά– ορισμένοι από τη δική μας πλευρά  αρνούνται να δουν τη διασύνδεση. Παρά τη στάση της τουρκικής πλευράς, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.  Παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα προβλήματα δεν μεμψιμοιρούμε. Ξέρουμε πολύ καλά τι επιζητούμε. Έχουμε αυτοπεποίθηση.  Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Όπως και όλοι εσείς, πιστεύω πραγματικά στην Ευρώπη. Και τονίζω για μια ακόμη φορά ότι πιστεύω στην ήπια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως ως Υπουργός Εξωτερικών, επένδυα και συνεχίζω να επενδύω στον ρόλο της Ευρώπης, γιατί έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο ως βάση για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ως η σημαντικότερη ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης. Σε μια πατρίδα όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ,ως  Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα. Αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό μέτρο εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και εγγύηση σε όσους επαναλαμβάνουν δήθεν ισχυρισμούς για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Και επιτρέψτε μου, με αφορμή τη σημερινή μου παρουσία εδώ, να ξεκαθαρίσω ενώπιόν σας, έντιμα, ειλικρινά και ανθρώπινα, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα κρυφό σχέδιο Β’. Το μοναδικό σχέδιο που έχουμε είναι αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό, δηλαδή την αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του διαπραγματευτικού κεκτημένου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θεμέλιό μας τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς. Δεν είναι αυτό το όραμα μας για τον λαό μας. Θέλουμε μια λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική, βιώσιμη. Θέλουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό. Ένα κανονικό κράτος, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το χαρακτήρισε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Δώδεκα χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της πρώτης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αναλάβει ξανά τα ηνία της Ένωσης, το 2026. Πρόκειται για μια εξόχως απαιτητική αποστολή που λαμβάνει διαστάσεις εθνικής προτεραιότητας. Η Κυβέρνησή μας, και εγώ προσωπικά, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημαντικότατο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η έγκαιρη σύσταση και στελέχωση του Υφυπουργείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και, κυρίως, η αφοσίωση, με την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούν όλοι οι αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την επιτυχία αυτής της δύσκολης αποστολής που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος της χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγαπητά στελέχη και αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ,

Φέτος συμπληρώνονται επίσης 48 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δημιουργήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε τον Ιούλιο του 1974 το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή.

Η ιστορική αλήθεια, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να την αλλάξουν, καθιστά επιβεβλημένη την αναγνώριση της προσφοράς του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτική ζωή του τόπου, στην οικονομική ανόρθωση της χώρας μας, στην κοινωνική πρόοδο και την προκοπή του λαού μας. Κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει τη συνδρομή των απλών ανθρώπων του δημοκρατικού κέντρου στους αγώνες της πατρίδας μας, πολλές φορές, στις πλείστες των περιπτώσεων, ως εγγυητή της σταθερότητας και της ενότητας τούτης της χώρας.

Φίλε Νικόλα, επίτρεψέ μου να απευθύνω τις ευχαριστίες μου για τη σημαντική συνδρομή του Δημοκρατικού Κόμματος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά για το Κυπριακό, την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για εμένα προσωπικά, αλλά και για την Κυβέρνησή μας, βασικό ζητούμενο είναι μια ισχυρή Κύπρος σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία μας και για την καθημερινή στήριξη που παρέχετε στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα καλύτερη, πιο ασφαλή, ελεύθερη και επανενωμένη. Στα κοινά οράματα κοινή είναι και η πορεία μας. Κοινή είναι, εξάλλου, και η μοίρα μας. Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε, να ενώνουμε, να υπηρετούμε τους πολίτες, πέραν και έξω από τα στενά συμφέροντα. Κόμμα όλων μας, εξάλλου, όπως έχουμε αποδείξει, είναι η Κύπρος.

Με πίστη στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ένωσης μπορούμε, ναι, να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, σε ακόμη πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς του τόπου μας.  

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΕΑθ)