Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 21:09

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Φεστιβάλ «Καραόλου» στην Τερσεφάνου

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το Φεστιβάλ «Καραόλου», έναν θεσμό που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Κοινότητα της Τερσεφάνου και αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλούσιας παράδοσης, της γαστρονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοινότητας.

Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα μοναδικό εδώδιμο έδεσμα της περιοχής, το οποίο έχει καταστεί κεντρικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας.

Στην Κύπρο, από πολύ παλιά, η κατανάλωση σαλιγκαριών είχε υψηλή θέση στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι πρόγονοί μας μάζευαν τα σαλιγκάρια από τους αγρούς, τα οποία έβλεπαν σαν μια τροφή θρεπτική, νόστιμη και εύκολα συλλεγόμενη.

Η γαστρονομική αυτή απόλαυση, περνώντας από γενιά σε γενιά, εκτιμάται ακόμη περισσότερο σήμερα. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στους καταλόγους των περισσοτέρων κυπριακών εστιατορίων δεν παραλείπεται κάποια συνταγή με τα σαλιγκάρια. Η κατανάλωση του σαλιγκαριού στην περιοχή αυτή δεν είναι μόνο μία γαστρονομική επιλογή, αλλά κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας, που ενσωματώνεται στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος και την τοπική κληρονομιά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συλλογή και η πώληση σαλιγκαριών προσφέρει στους γεωργούς μας επιπλέον εισόδημα και συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παρόλα αυτά, για να μπορέσει αυτή η δραστηριότητα να κληροδοτηθεί και στις επόμενες γενεές, η ελεύθερη συγκομιδή από τη φύση θα πρέπει, πάντοτε, να γίνεται με σύνεση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του άγριου πληθυσμού των σαλιγκαριών.

Κύριες και κύριοι,

Η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και παραδόσεων συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της ανάπτυξης και προόδου της υπαίθρου μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση γενικότερα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τέτοιες πρωτοβουλίες που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και την κουλτούρα του τόπου μας.

Μέσα από οριζόντιες πολιτικές σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης, εργαζόμαστε έχοντας κατά νου τον κόσμο της υπαίθρου μας, αλλά και τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε την αστυφιλία και την εγκατάλειψη της γεωργικής γης.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου για την ευγενική πρόσκληση να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση, η οποία ευελπιστώ πως θα αναδειχθεί ως θεσμός που θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να προωθεί την τοπική κουλτούρα και παραδόσεις.

Συγχαρητήρια βεβαίως αρμόζουν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αγάπη των κατοίκων της υπαίθρου για τον τόπο τους, αλλά και τη θέλησή τους για πρόοδο και προβολή των παραδοσιακών προϊόντων τους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και καλή διασκέδαση σε όλους.

 

(EΦυς)

Σχετικά Ανακοινωθέντα