Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 21:30

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα εγκαίνια του πάρκου επί της οδού Γκοκέν στη Λεμεσό

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα έργο που προσφέρει πλούσια χρώματα από την παλέτα της φύσης στο αστικό περιβάλλον όπου διαβιούμε. Γι’ αυτό είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια αυτού του πρωτότυπου πάρκου, το οποίο κοσμεί την πόλη της Λεμεσού, δημιουργώντας ένα φιλόξενο πράσινο καταφύγιο για τους πολίτες μας.

Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην ανάπλαση αυτού του χώρου. Η προσπάθειά σας είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της πόλης της Λεμεσού, ιδίως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Ζακακίου, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει για τη δημιουργία αυτού του εξαίρετου πάρκου.  

Η συμβολή των αστικών πάρκων στην καθημερινή ζωή των πολιτών σίγουρα προσφέρει πρόσβαση σε μορφές αναψυχής, χαλάρωσης, άθλησης, κοινωνικής συναναστροφής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα σε μια πράσινη όαση στις πόλεις μας, είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης για ανάπλαση χώρων με ακόμη περισσότερο πράσινο, ενισχύοντας την προοπτική για μια πιο βιώσιμη και υγιή κοινωνία.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Πρέπει αφενός να δημιουργούμε πιο πράσινες πόλεις αφετέρου να διαφυλάσσουμε το υφιστάμενο πράσινο κεφάλαιο του τόπου μας. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή, το άνυδρο έδαφος και η ξηρασία που επικρατεί σημάνουν συναγερμό για τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα, απειλώντας σοβαρά την ισορροπία τους.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, αν και σίγουρα δίνει ανάπτυξη και πρόοδο στις τοπικές κοινωνίες, επιβαρύνει σημαντικά τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, απαιτείται συλλογική δράση και συνεργασία όλων των επιπέδων της κοινωνίας, από τις κυβερνητικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι τους απλούς πολίτες. Καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, μέσα από το πρόγραμμα Διακυβέρνησης, προωθεί πολιτικές που ενδυναμώνουν την προστασία και την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων.

Όπως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον ΠτΔ, εντός του 2024 ξεκινά ο θεσμός των «Πράσινων Κοινοτήτων» τον οποίον προωθούμε μαζί με άλλα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με την Προεδρία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η πράσινη κοινότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ενεργειακή της ανεξαρτησία, αλλά προϋποθέτει μία σειρά μέτρων και επενδύσεων σε υποδομές που αφορούν αφενός τις ΑΠΕ, αφετέρου αφορούν και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την ολιστική Διαχείριση Αποβλήτων, την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού, τη δημιουργία και συντήρηση πράσινων χώρων και πολλών άλλων.

Με αυτές τις δράσεις, οι «Πράσινες Κοινότητες» στοχεύουν να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής στις τοπικές μας κοινωνίες, καθώς και να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα και στη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου από την οδική κυκλοφορία.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα εδώ να αναφερθώ σε μια από τις δράσεις που θα υλοποιηθεί με τη συμβολή των Τοπικών Αρχών και αφορά στην εφαρμογή από τους πολίτες του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ» (ΠΟΠ). Αναμένεται πως εντός του 2024, θα αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή του Συστήματος ΠΟΠ.  Η Λεμεσός, αποτελεί μία από τις πρώτες πόλεις που θα εφαρμόσει το σύστημα αυτό, γεγονός σημαντικό λόγω του ότι θα καλύψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό της Κύπρου μαζί με άλλους Δήμους, συμβάλλοντας στην επίτευξη ευρείας εφαρμογής του Συστήματος.

Στο παρόν στάδιο το Υπουργείο μας έχει εκκινήσει εκστρατεία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί το τέλος του 2026, μέσω της οποίας θα πληροφορείται το κοινό για τα οφέλη αυτού του συστήματος, τη διαδικασία  της διαλογής στην πηγή και χωριστή συλλογή μεικτών, ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικών αποβλήτων. Σημείο παραγωγής είναι το σπίτι του καθενός από εμάς, ο χώρος εργασίας μας, οι επιχειρήσεις και συνεπώς στόχος είναι η εμπλοκή του καθενός και της καθεμίας από εμάς ούτως ώστε συλλογικά να μειώσουμε τα υπολείμματα αποβλήτων που καταλήγουν για υγειονομική ταφή, να αυξήσουμε την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση της ρύπανσης του εδάφους, του αέρα, του περιβάλλοντος που ζούμε.

Ένας από τους στόχους είναι το 40% του συνόλου των παραγόμενων δημοτικών αποβλήτων που αφορά τα οργανικά απόβλητα να επιτευχθεί έως το 60% με τη χωριστή συλλογή. Άλλος σημαντικός στόχος είναι αυτός της ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής για το 55% μέχρι το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035.

Σε αυτό το μέτρο, λοιπόν, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι Τοπικές Αρχές, οι οποίες θα λάβουν χρηματοδότηση, με τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της ΕΕ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας, που συντονίζει το σύστημα ΠΟΠ, συνεργάζεται στενά με την Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, καθώς και τους Συντονιστές των Δήμων και Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.  

Αγαπητοί,

Ως Υπουργείο και Κυβέρνηση, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό μας στόχο την αειφόρο διαχείριση αποβλήτων, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, καθώς και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από στοχευμένες δράσεις. Εφαρμόζουμε πολιτικές και δράσεις που θα ενισχύσουν την ικανότητα της τοπικής κοινωνίας να διαχειρίζονται τους περιβαλλοντικούς τους πόρους με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, προάγοντας την ποιότητα ζωής για όλες και όλους μας.

Πίσω από το μπετόν των πόλεων,  στόχος είναι να αναδιπλωθεί σιγά σιγά ένας πράσινος ιστός ζωής που θα δώσει ανάσα στην καθημερινότητά μας. Κάθε πάρκο, κάθε γωνιά πρασίνου που εγκαινιάζουμε, δεν αποτελεί απλώς μια προσθήκη στον χάρτη της πόλης, αλλά ένα βήμα προς την επανασύνδεσή μας με τη φύση.

Είναι γι αυτό τον λόγο που, καταλήγοντας, θα ήθελα και να συγχαρώ γι ακόμη μια φορά τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου το οποίο επιτυγχάνει στόχους της πράσινης οικονομίας, το «Πάρκο επί της οδού Γκογκέν - Διαμόρφωση και κατασκευή δημόσιου πάρκου στις Δυτικές Συνοικίες της Λεμεσού», το οποίο αποτελεί ακριβώς ένα βήμα προς μια πιο υγιή και όμορφη πόλη, με προοπτικές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

(EΦυς)

Σχετικά Ανακοινωθέντα