Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2024 10:23

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη Συνέντευξη Τύπου για τον 15ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου στην οινόπολη Λεμεσό −όπως αυτή έχει χαρακτηρισθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV)−, ήδη από το 1978 σε Συνέδριο Οίνου και Αμπέλου, που έγινε εδώ.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και υπό την αιγίδα του OIV, στη βάση εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων.

Πρόκειται για έναν Διαγωνισμό που διεξάχθηκε για πρώτη φορά το 2006 και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, καταφέρνοντας να καταστεί η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στην Κύπρο.

Ο Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Λεμεσού, τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος». Όλοι αυτοί οι φορείς αποτελούν στενούς και διαχρονικούς συνεργάτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά για το έργο που επιτελούν.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι το προοίμιο του τετραήμερου διαδικαστικού μέρους του Διαγωνισμού, ο οποίος άρχεται σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, −ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024− θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Βράβευσης και το Επίσημο Δείπνο. Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετέχουν 27 οινοποιεία του τόπου μας με 134 δείγματα οίνου, σε δύο κατηγορίες: αυτή των ξηρών και ημίξηρων οίνων και αυτή των γλυκών και ημίγλυκων οίνων.

Αναμφίβολα, καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του Διαγωνισμού διαδραματίζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Την επταμελή Κριτική Επιτροπή συνθέτουν άτομα με σημαντική επιστημονική, τεχνική και εμπειρική γνώση στον αμπελοοινικό τομέα. Πρόεδρος της Επιτροπής και Επιτηρητής της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού έχει οριστεί η δρ  Valerie Lempereur, οινολόγος από τη Γαλλία, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι οινολόγοι/sommelier κα Tinatin Jajanidze και κα Nino Maisuradze από τη Γεωργία, οι οινολόγοι κ. Wolfgang Beiss από την Ελβετία, ο κ. Μάρκος Ζαμπάρτας από την Κύπρο, η sommelier κα Maria Scharffenberg από τον Καναδά, και ο οινογράφος κ. Paul White από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδικασία διεξαγωγής του Διαγωνισμού, όπως και η σύνθεση αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της Κριτικής Επιτροπής, καθορίστηκαν με βάση συγκεκριμένο διεθνές πρότυπο που έχει υιοθετήσει ο OIV. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστώ επίσης και τους επτά διεθνούς κύρους κριτές, οι οποίοι με την παρουσία και τις γνώσεις τους θα συμβάλουν στην πλήρη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και, κατ’ επέκταση, στην επιτυχή διεξαγωγή του.

Εξέχουσα θέση των παρεμφερών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, έχει η οινική εκδήλωση, που διοργανώνουν υπό την αιγίδα του το Υπουργείου μας, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, για τον εορτασμό της καθιερωμένης «Διεθνούς Ημέρας Ξυνιστεριού», το βράδυ της Τετάρτης, 15 Μαΐου 2024.  Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού δρα σωρευτικά με την ήδη καθιέρωση αντίστοιχης Διεθνούς Ημέρας για την ερυθρή Κυπριακή γηγενή ποικιλία «Μαραθεύτικο» την 1η Δεκεμβρίου.

Κύριες και κύριοι,

Ο κυπριακός αμπελώνας ευδοκιμεί σε κλίμα Μεσογειακό, είναι απαλλαγμένος διαχρονικά από τη φυλλοξήρα και περιλαμβάνει μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες αναπτύσσονται στη δική τους ρίζα, σε έδαφος άνυδρο, φτωχό, διαβρωμένο και με κλίσεις, με παραδοσιακές ξηρολιθιές και συνεχή ηλιοφάνεια. Πρόκειται για έναν πολύ ιστορικό αμπελώνα, που δίνει την ευκαιρία στα οινοποιεία να παράγουν οίνους terroir, πληθωρικούς, με εξαιρετική συγκέντρωση συστατικών, διαφορετικούς και με ύφος έντονης τοπικότητας.

Η βούληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου είναι ουσιαστική και δεδομένη. Εξάλλου, η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη µοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, όπως οι οίνοι της Κύπρου μας, αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, με στόχο να καταστεί ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στο επίκεντρο ακριβώς της πολιτικής μας βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου, μοναδικών χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αγαπητοί,

Είναι προφανές ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων Διαγωνισμών Οίνου είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και, κατ’ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας των οίνων.

Με αυτό επιτρέψτε μου να κλείσω, ευχαριστώντας και πάλι όλους τους συντελεστές του Διαγωνισμού, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον φίλο Δήμαρχο της Λεμεσού κύριο Νίκο Νικολαΐδη για τη διαχρονική στήριξη του Δήμου Λεμεσού στον θεσμό.

Σας ευχαριστώ θερμά για συμμετοχή σας στη συνέντευξη Τύπου και την προσοχή σας.

(ΕΦυς/ΜΣ/NΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα