Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2024 13:06

Ομιλία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Αυτή η εβδομάδα αποτελεί έναν πολύτιμο θεσμό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και για την ανάδειξη της σπουδαιότητας των δασών. Τα δάση είναι ο πνεύμονας του πλανήτη μας, οι φύλακες της βιοποικιλότητας και κλειδιά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες αποσκοπούν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, με έμφαση στους νέους. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για προστασία των δασών από τον κίνδυνο των πυρκαγιών και προαγωγή της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα δάση αποτελούν οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας και ανυπολόγιστης αξίας. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος, με τεράστια συμβολή στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Όπως έχω αναφέρει επανειλημμένως, βιώνουμε πρωτοφανή ακραία φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή, που εκδηλώνεται σε όλον τον πλανήτη, επιδρά και στη δική μας χώρα, καθιστώντας τις πυρκαγιές πιο συχνές και πιο καταστροφικές από ποτέ άλλοτε. Ο φετινός ασυνήθιστα θερμός και σχετικά άνυδρος χειμώνας, σε συνδυασμό με τους ανέμους, δυσχεραίνει την κατάσταση και μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε ίσως για μια από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων ετών. Σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και των αλλαγών χρήσεων γης, εντείνουν αυτή την τάση και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την απειλή. Γι’ αυτό και φέτος, με απόφαση της Κυβέρνησης, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει νωρίτερα, τον Απρίλιο αντί Μάϊο, που ίσχυε άλλα έτη.  

Επιβάλλεται να είμαστε σε επαγρύπνηση και σε πλήρη ετοιμότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του αντιπυρικού μας σχεδιασμού. Ως Κυβέρνηση, έχουμε και τη θέληση και την πολιτική βούληση να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο πιο προετοιμασμένους.

Εστιάζουμε σε μια συντονισμένη και ολιστική προσέγγιση, προωθώντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με όλους τους συναδέλφους Υπουργούς, τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες τους, με σκοπό τη λήψη πρόσθετων μέτρων εκεί και όπου χρειάζεται.

Εστιάζοντας και στους τρεις βασικούς πυλώνες που περιλαμβάνονται στο σύστημα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση και βελτίωση του ολοκληρωμένου αυτού συστήματος, το οποίο εφαρμόζεται διαχρονικά από το Τμήμα Δασών. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί και η προώθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών, που θα συμπληρώσουν το υφιστάμενο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης, το Τμήμα Δασών έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται σήμερα σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επίκειται η παραλαβή άλλων πέντε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και η σταδιακή παραλαβή άλλων 32 μέχρι το 2026. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η παραλαβή 75 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Οκτώ ερπυστριοφόροι προωθητές γης, τέσσερις εκσκαφείς, εννιά γεωργικοί ελκυστήρες και έξι τεμαχιστές κλαδιών έχουν επίσης ενισχύσει τον επιχειρησιακό στόλο του Τμήματος. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος τροφοδοσίας υλικού πυρόσβεσης στα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών στο Αεροδρόμιο Πάφου. Επίκειται η παραλαβή έξι βυτιοφόρων και έξι πλατφόρμων μεταφοράς προωθητών γης μέχρι το 2025 και έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία για την αγορά τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, μέχρι το 2026. Με το πέρας της εκδήλωσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μέρος του καινούργιου εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης. 

Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι για ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπως είναι η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την πολιτική προστασία. Συγκεκριμένα, προωθείται η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η υπαγωγή της Μονάδας Πτητικών Μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά, η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, η υποβολή τροποποιητικών νομοσχεδίων που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών, η υποβολή πρότασης για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών, καθώς και η σταδιακή απόκτηση από το κράτος δέκα πυροσβεστικών πτητικών μέσων τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τις συνεργασίες που έχει με γειτονικά κράτη στον τομέα της αεροπυρόσβεσης, απηύθυνε κάλεσμα προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας για ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κύπρου. Η γειτονική χώρα, ανταποκρίθηκε θετικά και από τις 6 Μαΐου βρίσκονται στην Κύπρο δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα 18 μέλη του πληρώματός τους, τα οποία είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα να αναλάβουν δράση από χθες, Κυριακή.

Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στη χώρα μας μαζί με το πλήρωμά τους, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Δημοκρατία, ενώνοντας δυνάμεις μαζί με το Τμήμα Δασών και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της χώρας για τη θετική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας.

Θα ήταν ιδεατό να ισχυριστούμε ότι η φωτιά δεν θα μας ξανακτυπήσει την πόρτα. Η απειλή της φωτιάς θα επανέλθει. Το έχουμε επανειλημμένα τονίσει: Η σωστή ενημέρωση και η αποτελεσματική πρόληψη αποτελούν το βασικότερο εχέγγυο για την αποφυγή και τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών φωτιάς, και ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το πετύχουμε.

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της περιόδου υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Προτού κλείσω, σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό και βαθύτατο «ευχαριστώ» προς τους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής: αυτούς που σβήνουν τις πυρκαγιές, αλλά και αυτούς που εργάζονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας, θέτοντας πολλές φορές την ίδιά τους τη ζωή σε κίνδυνο, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων μας και των δασών μας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα στο Τμήμα Δασών, τη Διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Τμήματος, ευχαριστώντας τους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται δίπλα σας, ενισχύοντας κάθε σας προσπάθεια για προστασία του δασικού μας πλούτου από τη φωτιά. 

Χαιρετίζω επίσης την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία υπηρεσιών και φορέων του τόπου, εκφράζοντας την εκτίμησή μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε, για να προστατευτεί το φυσικό μας περιβάλλον από τις πυρκαγιές.

Σας καλώ να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για συντονισμό και αποτελεσματικότητα, στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά, που επιβάλλεται να διαφυλάξουμε.

Για τον λόγο αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου μας να αποφεύγουν αλόγιστες ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά. Με αυξημένη προσοχή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά και συνεχή εγρήγορση από όλους μας μπορούμε να επιτύχουμε στο ακέραιο τον μεγάλο στόχο για προστασία των δασών μας από καταστροφικές φωτιες. 

(ΕΦυς/ΜΣ/NΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα