Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2024 13:44

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Kοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της Αμμοχώστου κ. Piero Fassino.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Eισηγητή για την έκθεση για το θέμα της Αμμοχώστου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως ανέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να παραδώσει την έκθεση και να υιοθετηθεί αυτή η έκθεση από τη Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης περί του τέλους Ιουνίου. Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει εκ νέου, αφού ενημέρωσε τον κ. Fassino για τις επαφές που πραγματοποίησε η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία της επίσκεψη στην Κύπρο, είναι την προσήλωση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι γνωστό ότι εμείς θεωρούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως τη θωράκιση, ως τον χάρτη και την πυξίδα για την πρόοδο που πρέπει να υπάρξει στο Κυπριακό.»

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσον έχει ζητηθεί από πλευράς του Προέδρου προς το Συμβούλιο να είναι πιο αυστηρό με τα κράτη μέλη του, τα οποία αρνούνται να συμμορφωθούν είτε με τις αποφάσεις είτε με τις εκθέσεις που το ίδιο το Συμβούλιο αποφασίζει και λαμβάνει, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Η συμμόρφωση με τα ψηφίσματα που υιοθετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αυτονόητη από όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.Και σε ζητήματα που υπάρχουν, και σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι και η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό που έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Fassino είναι ότι θα πρέπει και σε αυτή την έκθεση να αποσαφηνίζεται με ξεκάθαρο τρόπο η στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.»

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι διαμείφθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά στην πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτό που εμείς, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρούμε ως πολύ σημαντικό είναι την ανάγκη για μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία της κας Holguín, να συζητηθούν οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, για να βρεθούν τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα αναμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα. Άλλωστε, είναι η επίσκεψη της κας Holguín στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Yπουργό Εξωτερικών. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτό το θετικό κλίμα που θέλουμε να δημιουργηθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»

Ερωτηθείς πώς βλέπει τα επόμενα βήματα και αν υπάρχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει εξελίξεις, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αυτό που εκ των πραγμάτων υπάρχει το επόμενο διάστημα, όπως και η ίδια η κα Holguín έχει αναφέρει, είναι η συνάντηση της με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα παρουσιάσει τα δεδομένα, όπως και η ίδια τα έχει αξιολογήσει, αλλά και τις δικές της σκέψεις για τα επόμενα βήματα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Από πλευράς μας, είναι ξεκάθαρη αυτή η θέληση, είναι ξεκάθαρη αυτή η βούληση και είναι αυταπόδεικτη μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, μέσα από έμπρακτες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, τόσο και μέσα από την ανακοίνωση των 14 μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και από το θετικό μήνυμα που συνειδητά στείλαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των τελευταίων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»

Ερωτηθείς πώς η κα Holguín υποδέχθηκε τα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους που εξέφρασε η δική μας πλευρά και σε σχόλιο πως είχε πει κάποια πράγματα στη συνέντευξη της, αναφέροντας πως την έχει εκπλήξει αυτή η αντίδραση από πλευράς Τατάρ για μη συμμετοχή σε τριμερή συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ εκ μέρους της κας Holguín. Αυτό το οποίο η ίδια είχε αναφέρει είναι η έκπληξή της ως προς την απόρριψη από πλευράς του κ. Τατάρ μιας κοινής συνάντησης των δύο ηγετών στην παρουσία της. Είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή και είχε τοποθετηθεί και υπογραμμίσει το γεγονός ότι αν υπάρξει αυτή η κοινή συνάντηση, θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Θεωρούμε ότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Αυτό είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Τα 14 μέτρα, τα οποία έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ακόμη μια ένδειξη της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης, της ειλικρινούς βούλησης, για να υπάρξει εκείνο το θετικό κλίμα που θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει θετικά. Είναι μέτρο, το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και είμαι βέβαιος και η κα Holguín θεωρεί.»

Αναφορικά με το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, που καλείται να στηρίζει τις αρχές του Λιβάνου, να ανοίξει τα σύνορα θαλάσσια και μη, και να αφήσει όλους τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της να φύγουν προς την Κύπρο, και ερωτηθείς κατά πόσο το μήνυμα αυτό θέτει εν αμφιβόλω ή σε κίνδυνο τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Λίβανο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Είναι ένα μήνυμα το οποίο σίγουρα οφείλει να μας απασχολήσει και το οποίο έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε που από την πρώτη στιγμή ως Κυπριακή Δημοκρατία αυτό που θέσαμε είναι ότι το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που βλέπαμε στη χώρα μας είναι κατεξοχήν ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Γιατί αυτό το οποίο έχει λεχθεί στο κάλεσμα, στο οποίο αναφέρεστε, είναι ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτό είναι η πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ αυτό έγκαιρα είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μεταβεί πριν από λίγες εβδομάδες στον Λίβανο να παρουσιαστεί αυτό το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την ενίσχυση για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Κύπρο. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις επαφές θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε.

(ΑΦ/ΓΣ)