Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2024 15:33

Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου του Πολίτη στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας της Διαδικτυακής Πλατφόρμας συμβουλευτικών ψηφοφοριών «Φωνή του Πολίτη» ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Παλατές. Στο ερώτημα σχετικά με τη μείωση του ηλικιακού δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ή 16 ετών συμμετείχαν συνολικά 1.229 άτομα, με ποσοστό απαντήσεων 59,5% να διαφωνεί με τη μείωση του ηλικιακού ορίου στο δικαίωμα ψήφου και ποσοστό 40,5% να συμφωνεί. Ο κ. Παλατές αναφέρθηκε στον συμβουλευτικό χαρακτήρα της πλατφόρμας και στις σχετικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Πεδίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για άμβλυνση του δημοκρατικού ελλείματος, καθώς και της ενίσχυσης της πολιτικοποίησης των νέων πολιτών, πρόβλημα που δημιούργησε και το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενήργησε η πλατφόρμα «Φωνή του Πολίτη», ο κ. Παλατές ανακοίνωσε και την έναρξη συντονισμένης δράσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για εφαρμογή του μοντέλου του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου (ΔΔΔ) στη Δημόσια Εκπαίδευση. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η εξάπλωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου ΔΔΔ σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.  

Ο κ. Παλατές ανακοίνωσε και την επανακατάθεση του αναθεωρημένου Νομοσχεδίου «Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών» υπό τον τίτλο «Ο περί της πρωτοβουλίας πολιτών Νόμος του 2024». Το Νομοσχέδιο κατοχυρώνει θεσμικά το δικαίωμα στους πολίτες, μέσω της συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών, για συμμετοχή στην εκτελεστική εξουσία. Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα η-Διαβούλευση και ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες ελέγχου και προώθησης.

Το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη έχει θέσει υπό την εποπτεία του την επαναδραστηριοποίηση του Μηχανισμού Διαβούλευσης με την Κυπριακή Παιδοβουλή, ο οποίος είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας. Η πρώτη συνεδρία έχει ήδη πραγματοποιηθεί με όλους τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα και ορίστηκε πλαίσιο λειτουργίας του Μηχανισμού. 

Τέλος, ο κ. Παλατές εξήγγειλε και τη δημιουργία διαδικτυακού ιστοτόπου (εφαρμογής) υπό τον τίτλο «Digital NGO Hub», ο οποίος θα αποτελεί κέντρο ενημέρωσης για όλους τους Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) και θα διευκολύνει τη διάχυση του έργου τους.

(ΜΣ/NΓιαν)