Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2024 14:05

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ενός εκ των σημαντικότερων και ισχυρότερων αναπτυξιακών Φορέων του τόπου μας, όπου μέσα από μια αξιοθαύμαστη πορεία και δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις δέκα χρόνια, έχετε καθιερώσει τη θέση σας ως πρωταγωνιστές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης στο κυπριακό επιχειρείν. Η διαχρονική πορεία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας με έργα και επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που συμβάλλουν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην άνοδο της εγχώριας παραγωγικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ της χώρας μας. Αδιαμφισβήτητα, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Επενδύσεων, πέραν από σημαντικός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί εταίρο και συνοδοιπόρο στην κοινή προσπάθειά για προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σας προσεγγίζουμε ως Συνεργάτες. Μέσα από τις στοχευμένες πρωτοβουλίες σας και την εξωστρέφεια της δράσης σας με έργα στρατηγικής εμβέλειας, έχετε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο αυτά τα δέκα χρόνια, για να τοποθετηθεί η χώρα μας στον χάρτη των διεθνών επενδύσεων.

Ο τομέας της ανάπτυξης γης και των σχετικών επενδύσεων, ως βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία, παρά το ευμετάβλητο εξωγενές περιβάλλον που επικρατεί και σίγουρα μας επηρεάζει. Ο απόηχος των διεθνών κρίσεων, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αναπόφευκτα επηρεάζουν το οικονομικό κλίμα διεθνώς και δημιουργούν νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες και δεδομένα. Σε αυτή τη συγκυρία, ο τομέας της ανάπτυξης γης – λαμβάνοντας υπόψη και το ότι διαχρονικά λειτουργεί ως η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας– παραμένει ανθεκτικός και ευπροσάρμοστος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στην επέκταση της αναπτυξιακής μας δραστηριότητας και στην προσέλκυση πολλαπλών και ποιοτικών νέων επενδύσεων, με πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς, για την οικονομία και την κοινωνία.    

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις σημερινές προκλήσεις, προχώρησε με αποφασιστικότητα και όραμα στη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών και δράσεων για τη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής που αποτελεί στόχο της. Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους και αναλάβαμε πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές αλλαγές, για στήριξη των επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Και με προσήλωση εργαζόμαστε καθημερινά για την υλοποίηση αυτών των στόχων και πρωτοβουλιών που είναι καθοριστικής σημασίας για την Κύπρο που αλλάζουμε, για μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία. Και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, η συνετή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης και οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας, έφεραν αποτελέσματα, ώστε η οικονομία της χώρας να παραμένει ανθεκτική και σε σταθερή πορεία ανάπτυξης, πάντα, επαναλαμβάνω, προς το συμφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Έχοντας –και όλες οι πολιτικές μας ξεκινούν από αυτή την προσέγγιση– τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δράσεών μας και με πρώτιστο μέλημα την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στέγασης για όλο το φάσμα του πληθυσμού, αλλά ιδιαιτέρως για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της νέας γενιάς, προχωρήσαμε, ως έχουμε υποσχεθεί, στην κατάρτιση μιας πιο ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής. Η εξαγγελία, τον περασμένο Οκτώβριο από τον Υπουργό Εσωτερικών, δέσμης στοχευμένων μέτρων και δράσεων, στόχο έχει την αύξηση του οικιστικού αποθέματος της χώρας, νέου και υφιστάμενου αδρανούς, και στη διάθεσή του σε προσιτή τιμή. Και η μετουσίωση της πολιτικής που εξαγγείλαμε σε έργα και η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, θα είναι δυνατή με την από κοινού συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα κάλεσμα προς όλους εσάς για να δουλέψουμε μαζί, αντιμετωπίζοντας την σημαντικότατη πρόκληση του στεγαστικού, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Και τα λέω αυτά γιατί η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στηρίζεται στο ενδιαφέρον που θα επιδείξει ο ιδιωτικός τομέας –στο δικό σας, δηλαδή, ενδιαφέρον– για συμμετοχή στην πρόσκλησή μας, την πρόσκληση της πολιτείας για επένδυση στην αγορά της προσιτής κατοικίας, με πολλαπλά οφέλη για όλους  μας. Λαμβάνοντας υπόψη τη δική σας εμπειρογνωμοσύνη και αφουγκραζόμενοι και τους δικούς σας προβληματισμούς, διαμορφώσαμε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων με στόχο την αύξηση των μονάδων ποιοτικής στέγης για πώληση ή ενοικίαση σε προσιτή τιμή. Τα κίνητρα προσφέρουν πολεοδομικά οφέλη, υπό τη μορφή αυξημένου δομήσιμου εμβαδού, και παρέχουν δυνατότητες εναλλακτικών επιλογών ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τον προγραμματισμό κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή.     

Ενδεικτικά, αναφέρω το πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα Σχέδιο «Built-to-Rent»,στο οποίο για πρώτη φορά συνδυάζονται πολεοδομικά κίνητρα μαζί με φορολογικές ελαφρύνσεις, με σκοπό την προώθηση στεγαστικών μονάδων στην αγορά προσιτού ενοικίου. Άλλη μια καινοτομία της νέας στεγαστικής πολιτικής είναι η δημιουργία Ειδικού Ταμείου προσιτής στέγασης, με επιλογή την εξαγορά των πολεοδομικών κινήτρων και την καταβολή χρηματικού αντισταθμίσματος.

Επιπλέον, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε μια άλλη παθογένεια του συστήματος, αλλά και στο πλαίσιο προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλοποίησης της αδειοδότησης των αναπτύξεων, έχουμε αποφασίσει, στο πλαίσιο και της μεταρρύθμισης που γίνεται, όπως όλες οι πολεοδομικές αιτήσεις αξιοποίησης των στεγαστικών κινήτρων εξετάζονται ενιαία από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.   

Περαιτέρω, προσεγγίζοντας ολιστικά το ζήτημα της διευκόλυνσης της αδειοδότησης της ανάπτυξης, και μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους, έχουμε προωθήσει και υλοποιούμε πλαίσιο 22 Μέτρων για την απλοποίηση της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Τα Μέτρα εστιάζουν στον εκσυγχρονισμό του ελέγχου της ανάπτυξης και στη μείωση της γραφειοκρατίας, παρέχοντας αναβαθμισμένη συμμετοχή στους μελετητές του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την έγκαιρη προώθηση των αναπτύξεων και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απλοποίηση των μηχανισμών αδειοδότησης, αδιαμφισβήτητα, δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες και δεδομένα για την οικοδομική βιομηχανία και όλους τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχούς λειτουργίας των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που καθιερώνονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο Μέτρων βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο την πλήρη εφαρμογή των Μέτρων την 1η Ιουλίου του 2024.

Ένας ακόμη σχετικός μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης υλοποιείται με την τροχοδρόμηση των διαδικασιών πλήρους εφαρμογής του νόμου για τη Διευκόλυνση των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης που επιτυχώς πρωτοπαρουσίασε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Με γνώμονα την προσέλκυση έργων στρατηγικής σημασίας, και κατ’ επέκταση, της ενίσχυσης του επενδυτικού προφίλ της Κύπρου, έχουν πρόσφατα κατατεθεί οι σχετικοί Κανονισμοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι προβλέπουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής των προνοιών του νόμου για τη διευκόλυνση υλοποίησης στρατηγικών έργων. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ο νέος Τομέας Στρατηγικών Αναπτύξεων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες προς διευκόλυνση της αδειοδότησης των αναπτύξεων στρατηγικής σημασίας.

Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για αναπτύξεις στρατηγικής σημασίας, μέσω της πλατφόρμας «Ιππόδαμος», αναδεικνύει τις στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σαφώς θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, γνωρίζουμε το πώς θα φτάσουμε στον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό, υλοποιούμε συγκεκριμένη στρατηγική. Πρόκειται για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, που προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και που σαφώς συμβάλλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό περιβάλλον για επενδυτές στη χώρα μας.

Προς τους σκοπούς της διευκόλυνσης της ανάπτυξης γης αναμένεται να συμβάλει και η εφαρμογή μέτρων Αστικού Αναδασμού. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριου του 2023 ενώ η ψήφισή του σε Νόμο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών μας για θετική παρέμβαση στην έγκαιρη ενεργοποίηση των περιοχών ανάπτυξης.  

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά και μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προέκυψαν από  την αξιοποίηση του Σχεδίου πολεοδομικών Κινήτρων για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επέκτεινε την εφαρμογή του Σχεδίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η επικαιροποίηση του Σχεδίου, πέραν της προόδου προς την κατεύθυνση της οικονομίας και των επενδύσεων, αποσκοπεί και στην ικανοποίηση των στόχων μας για προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα μας. 

Αυτή η έννοια της αειφορίας και βιωσιμότητας της ανάπτυξης, με διαφύλαξη των πόρων, ώστε αυτοί να συνεχίσουν να προσφέρουν και στις επόμενες γενεές, αποτελεί για εμάς εξαιρετικής σημασίας στόχο. Και ασφαλώς, η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετη με την πράσινη μετάβαση. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα την Εντολή, το πλαίσιο πολιτικής για τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πλαίσιο θα συνδράμει, ανάμεσα σε άλλα, στις άλλες ενέργειες και δράσεις που υλοποιούμε, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ παράλληλα, αποτελεί θετική παρέμβαση για την οικονομική ανάπτυξη. 

Θέλω σήμερα να ανακοινώσω ακόμα δυο σχετικές δράσεις.

Η πρώτη αφορά στη διεξαγωγή μιας εκτενούς και ολοκληρωμένης εκστρατείας από μέρους της πολιτείας για την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, την προηγούμενη βδομάδα ο Invest Cyprus προχώρησε εκ μέρους της Κυβέρνησης με την προκήρυξη για την επιλογή των συμβούλων που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν την εν λόγω εκστρατεία, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της φήμης και του κύρους της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από την εκστρατεία θα προβάλουμε τις ριζικές αλλαγές, τις οποίες έχει κάνει η Κύπρος, ειδικά όσον αφορά στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος και στην εφαρμογή των κυρώσεων, δείχνοντας στην πράξη τη βούληση μας για μηδενική ανοχή και, παράλληλα, θα αναδείξουμε τους τομείς εκείνους που παρουσιάζουν προοπτικές για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα, με τον οποίον ασχολείστε.

Η δεύτερη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για άμβλυνση του προβλήματος του μεγάλου αριθμού οικοδομών, οι οποίες δεν μπορούν για διάφορους λόγους να λάβουν αδειοδότηση. Προχωράμε στις επόμενες βδομάδες στην εκπόνηση νέου αναθεωρημένου σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Νομιμοποίηση και Αδειοδότηση Αυθαίρετων/Νέων Κατασκευών σε Εγκριμένες Αναπτύξεις.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι η εφαρμογή ειδικών μέτρων για επίλυση προβλημάτων αδειοδότησης –υπάρχουν αρκετές παράλληλες επιπτώσεις από το πρόβλημα αυτό–υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών, αλλά και για την υλοποίηση νέων ανάλογων μικρής κλίμακας κατασκευών σε υφιστάμενες εγκριμένες αναπτύξεις.

Το νέο σχέδιο θα καλύψει και περιπτώσεις οικοδομών που εγκρίθηκαν μετά από τις 29 Ιουλίου 2015, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν, υπό προϋποθέσεις, συγκεκριμένες τροποποιήσεις που έγιναν.

Τα ποσά που θα καταβάλλονται μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων προσιτής στέγης, ειδικότερα για τη νέα γενιά.

Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και με προσήλωση για την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της Κύπρου, τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα μας, τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του κράτους, την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής, αλλά πρωτίστως, τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διαμόρφωση ενός σταθερού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αποτελεί για εμάς στοίχημα που είμαι απόλυτα σίγουρος θα κερδίσουμε, πάντα με τη δική σας συνεργασία, για την πρόοδο και την προκοπή που αξίζει στον τόπο μας. Αναντίλεκτα, η συνεργασία μας και η συνεργασία σας διαχρονικά με όλες τις Κυβερνήσεις στηρίζεται σε ειλικρινή και γερά θεμέλια. Είμαι πεπεισμένος ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να οικοδομείται η συνεργασία μας και στην παρούσα φάση.

Θέλω να κλείσω, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένουμε πάντα ανοικτοί στις δικές σας εποικοδομητικές εισηγήσεις για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, πάντα προς εξυπηρέτηση του κοινού καλού. 

(ΡΜ/ΕΑθ/NΓιαν)