Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2024 15:54

Ο βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου, με τίτλο «Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθη

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», ο βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα: Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις», το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μυριάνθους, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το νομοθετικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι ο κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικός θεσμός της  Ένωσης και ως εκ τούτου  οφείλει να διασφαλίζει την πολυφωνία απόψεων και τον ιδεολογικό πλουραλισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που διακατέχονται από χριστιανικά ιδεώδη και αξίες δεν βλέπουν τις απόψεις τους να εκπροσωπούνται, στο βαθμό που θα έπρεπε,  στο ενωσιακό επίπεδο. Οι κύριες αιτίες αυτής της παραδοξότητας, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, είναι, μεταξύ άλλων,  η  υπερπληθώρα ζητημάτων προτεραιότητας αλλά και οι  κίνδυνοι  παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι πολιτικοί σχηματισμοί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Μυριάνθους, η τεχνοκρατική δομή της ΕΕ επιχειρεί, πολλές φορές, με στρεβλή επιχειρηματολογία να πείσει τους πολιτικούς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά θέματα ότι οι θρησκευτικές αξίες ταυτίζονται με τη θρησκευτική πίστη, παραβλέποντας ότι οι αξίες που προάγει ο θρησκευτικός χώρος, ιδιαίτερα ο πολύ πλούσιος πολιτισμικά χριστιανικός χώρος, ανήκουν στην ιστορία και στην ανθρωπότητα στο σύνολο της. 

Ο κ. Μυριάνθους, υπογράμμισε, εξάλλου, ότι, ενώ η δημοκρατία και ο διάλογος αποτελούν βασικούς πυλώνες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, στην τελική έκθεση αναφορικά με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης δεν γίνεται καμία αναφορά στις χριστιανικές αξίες και τη χριστιανική ταυτότητα των Ευρωπαϊκών λαών, αποσιωπώντας την άποψη και την φωνή όσων ενστερνίζονται το αξιακό αυτό σύστημα. Επισήμανε δε ότι, τόσο  ο κοινοβουλευτικός λόγος όσο και η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο, διαφυλάσσοντας, έτσι,  τον ανοιχτό και συμπεριληπτικό χαρακτήρα του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)