Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2024 16:20

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Είμαι σε επαφή μαζί με την κα Holguin και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης (ΕΕ), και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για την έναρξη τουρνουά καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό, είπε: «Το έργο έχει τρεις φάσεις. Είναι το πλοίο, είναι το χερσαίο, είναι και το τερματικό, όπου υπάρχει κάποια πρόοδος. Κάποια προχωρούν και κάποια δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε.

Είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα. Δεν πρόκειται να εισέλθω σε έναν δημόσιο διάλογο με την εταιρεία και οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις. Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του. Πάντα ανταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και σε αυτό το θέμα, για να το αντιμετωπίσουμε.

Έχω ζητήσει ο ίδιος να έχω συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας τη Δευτέρα και το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το συγκεκριμένο. Έχουμε έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό –αναφέρομαι στο θέμα της ενέργειας γενικότερα, στον στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού–  σχετίζεται και με την πρόοδο στο Βασιλικό και στο έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονολογικές και πολλές άλλες.

Με απόλυτα καλή πίστη και θέληση θα διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ελπίζω ότι με καλή βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά θα βρεθούν λύσεις.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε για σχέδιο β’, αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σας λέω ξεκάθαρα ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου.»

Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρά κανονικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, πολλές Υπηρεσίες του κράτους είναι σε συντονισμό, γιατί από τη μια πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν τα λεφτά που αποστάλθηκαν στην Κύπρο, για να αγοραστεί ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρχει συντονισμός». «Είναι ένα θέμα που συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, και υπάρχει και η διάσταση του ρόλου της χώρας μας που θεωρώ στέλνει και πολύ θετικά μηνύματα για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η προσπάθεια της κας Holguin έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Όχι, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις, τις γνωρίζαμε, πολλές εξ αυτών τις αναμέναμε, αλλά η κα Holguin συνεχίζει την προσπάθεια. Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε και ελπίζω να καταστεί δυνατόν να αρχίσει μια συζήτηση.

Όταν νιώθεις ασφαλής με τις θέσεις και τα επιχειρήματά σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς για να αρχίσεις έναν διάλογο, να έχεις μια συνάντηση, για να δούμε αν υπάρχουν τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών.»

Ερωτηθείς αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα ξανασυναντηθούν, ο Πρόεδρος είπε: «Θα έχουν ευκαιρίες για συνάντηση, όπως κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είναι αφιερωμένα στους νέους επικεφαλής των θεσμών, η Σύνοδος της Ουκρανίας, όπου θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Ελβετία και πιθανόν να είναι εκεί, ίσως να είναι και ο κ. Erdoğan και άλλοι ηγέτες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για επαφές. Αλλά δεν αναμένουμε αυτές τις ευκαιρίες, για να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει. Καθημερινά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα.»

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Tatar, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Καμία απολύτως.»

Σε άλλη ερώτηση είπε: «Σίγουρα υπάρχουν από τους Τουρκοκύπριους πολλές αντιδράσεις και για τη στάση του κ. Tatar και γι’ αυτήν της Τουρκίας.»

Ερωτηθείς είπε: «H διπλωματία είναι αυτή που δύναται να ανοίξει τον δρόμο, για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Μόνο με τη διπλωματία. Αυτή είναι η επιλογή που έχουμε ενώπιόν μας και την αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη διπλωματία αυτό που ισχύει είναι ότι για να κερδίσεις πρέπει να δώσεις, και αν ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.»

Αναφορικά με την εκδήλωση που αφορά στο τουρνουά και ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες θα μπορούσε να προβεί η Πολιτεία, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ο αθλητισμός ενώνει. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνει το σημερινό παιχνίδι. Και εκείνο που θέλουμε μέσα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας και το ειδικό τμήμα που υπάρχει για τους συγκεκριμένους αγώνες καλαθόσφαιρας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και να ενθαρρύνουμε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α΄ και της Β’ κατηγορίας να δημιουργήσουν τέτοιου είδους ομάδες. Αυτός είναι ο βασικός στόχος, και εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι σημαντικές, στέλνουν μηνύματα. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να δείξουμε τη σημασία που ως Πολιτεία προσδίδουμε.»

Σε ερώτηση για το Eurobasket που θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο η Κύπρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η Πολιτεία είναι αρωγός, το συζητήσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση με τον Υπουργό Μεταφορών. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να γίνουν τα έργα που πρέπει στο “Σπύρος Κυπριανού”. Είναι μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, έτσι ώστε να είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση.»

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου περί χρυσής τομής για τη μετακίνηση των φιλάθλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί. Η χρυσή τομή φυσικά είναι μία. Να μην γίνονται επεισόδια στα γήπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, είμαστε εδώ για να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα. Ως Πολιτεία έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις, υπάρχει και διαφωνία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε κάποια ζητήματα, όπως και με κάποια Σωματεία. Φυσικά και δεν θέλουμε να συνεχίσει αυτό το μέτρο, της μη μετακίνησης φιλάθλων, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση ενός και μόνου δεδομένου. Αυτή είναι και η χρυσή τομή, να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες με ασφάλεια.»

Σε ερώτηση για τον αποψινό τελικό Κυπέλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος. Ως οπαδός της Πάφου φυσικά θέλω να κερδίσει η Πάφος.» 

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ)