Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 08:21

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα Εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης Περιηγητών για Στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα, χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να τελέσω τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος (ΚΕΠ) στην Τραχυπέδουλα, μια κοινότητα της Επαρχίας Πάφου, η οποία διαθέτει σημαντική και πλούσια βιοποικιλότητα.

Η δημιουργία αυτού του κέντρου, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα Τραχυπέδουλας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ορθής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του περιβάλλοντος, της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο αυτό αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών και της δέσμευσης των κατοίκων της κοινότητας και της κοινοτικής Αρχής για τη διατήρηση και την προστασία της φυσικής κληρονομιάς στην περιοχή τους και γενικότερα του περιβάλλοντος, στο οποίο ζουν.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά και να τονίσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα σταθεί αρωγός –στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του– στις όποιες προσπάθειες συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 της κοιλάδας Διαρίζου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος που αποτελεί ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.

Αγαπητοί,

Διαχρονικός στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η προστασία και η αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος, και κατ’ επέκταση του φυσικού πλούτου της Κύπρου μέσω σχετικών προγραμμάτων και έργων.

Είμαστε βέβαιοι πως το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος (ΚΕΠ), που εγκαινιάζουμε σήμερα στην Τραχυπέδουλα, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενίσχυση της δράσης τους σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο στόχος του Κέντρου δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση, αλλά επεκτείνεται και στην ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση και αναβίωση των οικοσυστημάτων. Στην επαναφορά, δηλαδή, υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων σε καλή και υγιή κατάσταση, καθώς και στη διασφάλιση ότι τα οικοσυστήματα αυτά θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την ανθεκτικότητά τους, σύμφωνα με τις φυσικές τους διεργασίες. Η αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω συγκεκριμένων δράσεων και έργων όσο και με φυσικούς τρόπους, όπως ο έλεγχος δραστηριοτήτων, προκειμένου τα οικοσυστήματα να αποκατασταθούν με φυσικό τρόπο.

Για την Ευρώπη και την Κύπρο, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση και διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων, αλλά και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων και υποχρεώσεων για τη διάσωση του περιβάλλοντος, αποτελεί το Δίκτυο Natura 2000. Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί πάνω από 60 περιοχές με σημαντικούς οικοτόπους και είδη. Στόχος είναι τόσο η διατήρησή τους όσο και η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης με αμοιβαία οφέλη.

Η κοιλάδα Διαρίζου είναι μέρος αυτού του σημαντικού Δικτύου περιοχών και ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι κοινότητες όπως η δική σας στην προστασία αυτού του σημαντικού θησαυρού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού εσείς, οι άνθρωποι που ζείτε εδώ, είστε αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τόσο της περιοχής όσο και τις δικές σας, καθώς και τους τρόπους αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Η διατήρηση των ειδών καθορισμού της περιοχής θα επιφέρει μια μεγάλη ποικιλία ωφελειών όχι μόνο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενισχύοντας την προσαρμογή μας σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στη σύγχρονη εποχή.

Στην κοιλάδα Διαρίζου απαντώνται σημαντικά γεωμορφώματα, μοναδικά σε ολόκληρη την Κύπρο, αφού εδώ μπορεί κάποιος να δει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της Κύπρου συγκεντρωμένη. Μπορεί επίσης να δει σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά εξ αυτών ενδημικά, καθώς και σημαντικό αριθμό οικοτόπων. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη, αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα ζώα και φυτά που φιλοξενούνται εδώ δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ενδημικό αγρινό και το φυτό Φλομίς, η βραχυβράκτια, που εντοπίζονται στην περιοχή.

Έτσι λοιπόν, αναγνωρίζοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον, το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της διατήρησής του σε καλή και υγιή κατάσταση.

Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές είναι δεδομένη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο στεκόμαστε στο πλευρό σας και εργαζόμαστε για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η Τραχυπέδουλα.

Αγαπητοί μου,

Η σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η επένδυση στην ποιότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Κατά την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας», που συμβάλλει στην επιτάχυνση της προσαρμογής της Κύπρου στις πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας. Την ίδια στιγμή προωθούμε δράσεις και ενέργειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε παράλληλα να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες και υποδομές, οι οποίες θα συμβάλουν στην πρόοδο της υπαίθρου μας ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας.

Με αυτόν τον τρόπο, η επένδυση σε υποδομές, όπως είναι το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και αύξηση της επισκεψιμότητας, ενώ μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις σε οριζόντιους τομείς της διακυβέρνησης, μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση των ορεινών μας περιοχών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που με χαρά έχω δει ότι σήμερα εγκαινιάστηκε ακόμη ένα έργο στην κοινότητα, το Αθλητικό Κέντρο Τραχυπέδουλας.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη και συμβάλλει, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ο πλέον σημαντικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε επιλογές μας. Όλοι αποτελούμε μέρος της λύσης. Άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις, οργανώσεις, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβερνητικά τμήματα, όλοι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε συνήθειες, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που συνολικά και ατομικά προκαλούμε στο περιβάλλον.

Κλείνοντας, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Τραχυπέδουλας, επιτρέψτε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα συγχαρητήριά μου για τη στήριξή σας και το μεράκι σας για την υλοποίηση του έργου αυτού.  

Εύχομαι το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών να αγκαλιαστεί από τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής και να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΜΣ/ΕΑθ)