Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 11:09

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Δασών κ. Ανδρέα Χρίστου στα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους, στα Αγρίδια

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στα εγκαίνια του Αστεροσκοπίου Τροόδους.

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους είναι ένα από τα κύρια παραδοτέα του έργου με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο «GEOSTARS».

Το «GEOSTARS» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και, μετά από παράταση της Διαχειριστικής Αρχής, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με αρχικό προϋπολογισμό 2.678.400 ευρώ.

Συνεργαζόμενοι φορείς από την Κύπρο είναι το Τμήμα Δασών ως επικεφαλής εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων περιοχής Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από την Ελλάδα μετέχουν ο Δήμος Σητείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδος. Οι συνολικές δαπάνες για τους Κύπριους εταίρους ανήλθαν στο 1.750.00 ευρώ.

Επίκεντρο των δραστηριοτήτων του έργου ήταν η δημιουργία ή αναβάθμιση υποδομών αστροπαρατήτησης σε Κρήτη και Κύπρο, όπως είναι η κατασκευή του Αστεροσκοπείου Τροόδους στην Κοινότητα Αγρίδια, η δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Τροόδους, η δημιουργία του αστεροσχολείου Σητείας και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, στην κορυφή του Ψηλορείτη.

Το έργο στοχεύει μέσω της συνεργασίας σε μια παγκόσμια καινοτομία κοινής ανάπτυξης αστροτουρισμού στα τρία Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου (Τροόδους στην Κύπρο, Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη), ώστε να καταστεί διεθνώς γνωστή η περιοχή για το θέμα αυτό, αξιοποιώντας τα κοινά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν, όπως οι καλές καιρικές συνθήκες που παρέχουν δυνατότητες παρατήρησης για μεγάλο μέρος του χρόνου, η γεωγραφική θέση των περιοχών και η απουσία αντίστοιχων υποδομών για αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Το Τμήμα Δασών επιτέλεσε έναν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων και την ολοκλήρωση των παραδοτέων του έργου. Ως επικεφαλής εταίρος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό και διαχείριση του έργου, το οποίο υλοποιήθηκε από την Ομάδα Έργου των λειτουργών του Τμήματος Δασών και με την υποστήριξη συμβούλου - εξωτερικού συνεργάτη. Η Ομάδα Έργου των λειτουργών του Τμήματος Δασών είχε την τελική ευθύνη για επικοινωνία τόσο με τη Διαχειριστική Αρχή όσο και με την Κοινή Τεχνική Γραμματεία για διαχείριση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του έργου ως Κύριος Δικαιούχος και υποστήριξη στη διαχείριση και συντονισμό του έργου για το Τμήμα Δασών.

Το Τμήμα Δασών ανέλαβε την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα των ενεργειών που εντάσσονται στην υπευθυνότητα του εταίρου ως επικεφαλής, διασφαλίζοντας την ποιότητα των τελικών παραδοτέων.

Με τη συμμετοχή του στο έργο «GEOSTARS», το Τμήμα έχει υλοποιήσει έργα υποδομής, τα οποία θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα και το τουριστικό προϊόν του ΕΔΠ Τρόοδους και του Γεωπάρκου Τροόδους, εμπλουτίζοντας την περιοχή με νέου τύπου προσφερόμενες υποδομές και εμπειρίες για τον επισκέπτη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναγνωρίζοντας την ανάγκη εμπλουτισμού του ΕΔΠ Τροόδους με νέες υποδομές για δημοφιλή δραστηριότητες, το Τμήμα Δασών προχώρησε στη δημιουργία πρότυπου υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο Πάνω Αμιάντου, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους. Ο χώρος δίνει την ευκαιρία στον λάτρη της αστροπαρατήρησης να εξασκήσει τη δραστηριότητά του σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού και απομόνωσης.
  • Αναβαθμίστηκε η υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών του ΕΔΠ Τροόδους, με τη δημιουργία εισόδων του ΕΔΠ, την αναβάθμιση θέσεων θέας και των εισόδων των εκδρομικών του χώρων και τοποθέτηση σημείων ενημέρωσης.
  • Τοποθετήθηκε μετρητής κυκλοφορίας οχημάτων στην κύρια οδική αρτηρία του ΕΔΠ Τροόδους, Καρβουνάς – Τρόοδος, ο οποίος παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επισκεψιμότητα και τις κυριότερες περιόδους προσέλευσης επισκεπτών στο ΕΔΠ Τροόδους, αποδεικνύοντας την εξαιρετική του σημασία ως επισκέψιμος προορισμός.

Ο αστροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά το (αγρό)τουριστικό προϊόν μιας περιοχής, ενισχύοντας τις ορεινές κοινότητες και συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και οικολογική προστασία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το Τμήμα Δασών θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης του Αστεροσκοπείου, καθώς και τις προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και της προσέλκυσης επενδύσεων σε κατευθύνσεις, όπως η δημιουργία νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με στόχο τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης του έργου και της γύρω περιοχής.

Σας ευχαριστώ.

----------

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Ανώτερος Δασικός Λειτουργός κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκ μέρους του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δασών.

(ΓΣ/ΕΑθ)