Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2024 14:56

Συνάντηση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

Στο πλαίσιο των επαφών της για προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου και την ομάδα του για την ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε σήμερα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών μου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενόψει της ανάληψης της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η ενάσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια εθνική αποστολή που απαιτεί ομαδικότητα και σκληρή δουλεία, γύρω από ένα κοινό όραμα. Με όραμα μας, λοιπόν, μια καλύτερη ΕΕ, μια ΕΕ κοντά στους πολίτες της, εργαζόμαστε με απόλυτη προσήλωση και μεθοδικότητα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία που αποκομίσαμε αυτά τα 20 χρόνια ένταξής μας στην ΕΕ. Με το άρτιο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε - και θέλω να τονίσω ότι πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων της Κύπρου, των δημόσιων λειτουργών – εργαζόμαστε για μια φιλόδοξη και επιτυχή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με την Κύπρο να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής, και αφήνοντας ως Προεδρία το δικό μας στίγμα και αποτύπωμα.

Ενημέρωσα εκτενώς τον κ. Στεφάνου για την πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, στη βάση ενός πλάνου εργασιών που έχουμε εκπονήσει στη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας. Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, την πορεία διαμόρφωσης του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με τους εταίρους μας, την Πολωνία και τη Δανία. Εργασία η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ενημέρωσα, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας θα αρχίσουν εντός του έτους.

Συζητήσαμε, επίσης, για την κληρονομηθείσα ημερήσια διάταξη της ΕΕ, που αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βάση των εργασιών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερα ότι πέρα από τους τομείς που διαφαίνονται ως προτεραιότητες για την Ένωση, οι οποίοι αναμένεται να απασχολήσουν και τις επικείμενες Προεδρίες, έχουμε αναδείξει, μεταξύ άλλων, και το θέμα των κοινωνικών πολιτικών της ΕΕ. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση, όπως βεβαίως και στις σχέσεις της ΕΕ με τη Νότιο Γειτονία και τις χώρες του Κόλπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον κ. Στεφάνου για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση και να τονίσω ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας. Πρόθεσή μου είναι να προβαίνω σε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως και της διαμόρφωσης των πολιτικών προτεραιοτήτων. Για μια επιτυχή και φιλόδοξη Προεδρία που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ΕΕ».

(ΕΝ)