Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2024 09:35

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στα εγκαίνια του Πάρκου Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου, χθες

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και θα ήθελα, φίλε Δήμαρχε, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια του Πάρκου Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ενός έργου που παραδίδεται στους δημότες της Αραδίππου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, σε μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα μας, που συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων επιτυχιών της πατρίδας μας από ιδρύσεώς της το 1960 και κατέστη δυνατή μετά από μακροχρόνιες και επίμονες προσπάθειες όλων των Κυβερνήσεων του τόπου. Έκτοτε, τα οφέλη που απολαμβάνουμε ως Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πολλαπλά και έχουν συμβάλει στη θετική μεταμόρφωση της χώρας μας. Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες εφαρμόζονται στην πράξη και έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, που επεκτείνονται από την οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία.

Με τη συμβολή και την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει έργα ανάπτυξης, να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή υποδομών και να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης. Με την ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δίνουμε το δικαίωμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να μετακινηθούν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης. Είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε την πρακτική εφαρμογή της θεμελιώδους ευρωπαϊκής αρχής της αλληλεγγύης σε μια πληθώρα μεγάλων και σοβαρών θεμάτων, όπως ήταν η οικονομική κρίση, η πανδημία, το μεταναστευτικό.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια και η στήριξη που δεχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το εθνικό μας ζήτημα. Το Κυπριακό αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας ως ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, και ως Κύπρος επενδύουμε στη συνεργασία και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οριστική διευθέτησή του. Εξάλλου, η τελική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια πατρίδα επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, κατά τον ίδιο τρόπο που οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους.

Η εικοσάχρονη ευρωπαϊκή μας πορεία μάς γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία και προσφέρει στους νέους της χώρας μας προοπτική για το μέλλον τους, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανθεκτικότερη και ισχυρότερη.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι ο Δήμος Αραδίππου αναγνωρίζει τη σημασία της παρουσίας της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και την αξία που έχει αυτή η κοινή πορεία μας με άλλα 26 κράτη για το μέλλον των νέων μας και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Τα εγκαίνια σήμερα του Πάρκου Ευρωπαϊκής Ιστορίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει το Πάρκο, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα, ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί. Όχι μόνο γιατί επέλεξε να προβάλει την ιστορία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν ξεχωριστό καλλιτεχνικό τρόπο, αλλά και γιατί έχει αποδώσει στο Πάρκο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δίνοντας πρωτίστως στους μαθητές, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του Πάρκου, την ευκαιρία να ενημερωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης.

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιδίωξή μας μέσα από τη νέα μορφή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να δημιουργήσουμε για τις τοπικές κοινωνίες τις συνθήκες για εξέλιξη και βελτίωση. Οι Τοπικές Αρχές θα έχουν από την 1η Ιουλίου μεγαλύτερη ευελιξία για να προωθήσουν και να υλοποιήσουν έργα που προάγουν τον πολιτισμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επενδύσεις σε υποδομές και έργα που θα προσφέρουν στην παιδεία και τον πολιτισμό, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν περιοχών, όπως η Αραδίππου, που βρίσκεται στην καρδιά μιας Επαρχίας που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, χάρη στο όραμα των αρχόντων των τοπικών κοινωνιών της Λάρνακας.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε στην πόλη σας έναν ακόμα πυρήνα συνάντησης και συναναστροφής. Η ύπαρξη υγιών χώρων όπου οι νέοι μας μπορούν να σμίξουν και, ταυτόχρονα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αποτελεί προτεραιότητα για το κεντρικό Κράτος και χαίρομαι που σε αυτό βρίσκουμε συμπαραστάτες τις Τοπικές Αρχές.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)