Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2024 09:48

Συμμετοχή του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σεμινάριο για τις συνθήκες εργασίας των Καλλιτεχνών στις Βρυξέλλες

Στις 16 Μαΐου 2024, εκπρόσωποι του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν σε σεμινάριο για τις συνθήκες εργασίας των Καλλιτεχνών με τίτλο «Seminar on working conditions for artists in Europe», το οποίο διοργανώθηκε από τη Βέλγικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεξήχθη στο Palais des Académies, στις Βρυξέλλες.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των Καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επαγγελματικό και κοινωνικό καθεστώς του Καλλιτέχνη και των εργαζομένων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Ευρώπη, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για την ενίσχυση του καθεστώτος του Καλλιτέχνη αλλά και την ενίσχυση των γενικότερων συνθηκών εργασίας των Καλλιτεχνών. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν διάφορες δίκαιες πρακτικές (fair practices) που εφαρμόζονται στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, εστιάζοντας και στην ισότητα των φύλων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπρόσωποι του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αντλώντας καλές πρακτικές αναφορικά με την ενίσχυση του καθεστώτος του Καλλιτέχνη. 

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του σεμιναρίου, καθώς και η γενικότερη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ενδυνάμωση του καθεστώτος του Καλλιτέχνη, συμβαδίζει με το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Θέσπισης Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2024», που συντάχθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο τοποθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του καθεστώτος των Καλλιτεχνών, καθότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο προχωρεί στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος του Καλλιτέχνη, αλλά και στην ενίσχυση των εργασιακών συνθηκών των Καλλιτεχνών, αφού επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων, την άσκηση πολιτικής, την παροχή ειδικής χορηγίας («καλλιτεχνικής χορηγίας») προς τους Καλλιτέχνες που πληρούν τα κριτήρια, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση από την αρμόδια αρχή.

Τέλος, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας θεωρεί πως τα αποτελέσματα του σεμιναρίου αυτού θα αποτελέσουν πρόσφορο υλικό για την προαναφερθείσα δημόσια διαβούλευση με τους Καλλιτέχνες και, γενικότερα, την κοινωνία των πολιτών, ενισχύοντας αποτελεσματικά το καθεστώς του Καλλιτέχνη αλλά και τις γενικότερες εργασιακές του συνθήκες. 

(ΕΑθ)