Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2024 09:30

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, παρακάθησε χθες βράδυ σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ιδίου και της συζύγου του, κας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Andrzej Duda και η σύζυγός του, στη Βαρσοβία.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Duda είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Κύπρου έγινε το 1364 από τον τότε Βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α’ στην πόλη της Κρακοβίας, την οποία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί σήμερα.

Αναφέρθηκε στην 20χρονη κοινή πορεία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις που διατηρούν από το 1960, υπογραμμίζοντας ότι η Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Duda ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σοφία με την οποία ο Πρόεδρος προσπαθεί για το καλό του έθνους του και να δώσει το παράδειγμα και σε άλλους.»

Αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργό πολωνική αρχαιολογική αποστολή, η οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που έλαβε η Πολωνία από τις κυπριακές Αρχές για την ίδρυση ενός πολωνικού αρχαιολογικού κέντρου στην Πάφο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν εντός των επόμενων μηνών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Πολωνία είναι το τρίτο κατά σειρά έθνος σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητα τουριστών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αφίξεων στην Κύπρο από την Πολωνία αναμένεται φέτος να αυξηθεί.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Πολωνίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Κύπρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολωνία και η Κύπρος δεν γειτνιάζουν γεωγραφικά, αλλά είναι απίστευτο πόσες πολλές είναι οι ομοιότητες των δύο χωρών.

Η γεωγραφία ήταν αυτή που καθόρισε και καθορίζει μέχρι σήμερα την ιστορική εξέλιξη των χωρών μας. Επειδή δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, πολλές φορές μέσα από αγώνες, σκληρές μάχες, τόσο η Κύπρος όσο και η Πολωνία διεκδικούσαμε αυτό που για άλλες χώρες ήταν αυτονόητο. Άρα, σημαίνει ο κυπριακός και ο πολωνικός λαός είναι δυνατοί, ξέρουν πάντα να αγωνίζονται και ξέρουν ότι πάντα θα κερδίζουν αυτές τις δύσκολες μάχες. Ο πολωνικός λαός κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του, να διώξει την κατοχική δύναμη. Στην Κύπρο, εμείς συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, για να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Πολωνία και τον λαό της για τη διαχρονική στήριξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.

Αυτές οι μάχες που δίνουμε καθημερινά, όλα αυτά που έχουμε περάσει μέσα από την Ιστορία μας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Θέλω να επαναλάβω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη ρωσική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία. Η πατρίδα μου, ο κυπριακός λαός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή, τι σημαίνει κατοχή, τι σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την όποια διαφορετική στάση.

Και ήταν αυτή η πίστη μας προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη που μας οδήγησε το 2004, και την Κύπρο και την Πολωνία, να γίνουμε κράτη μέλη της ΕΕ. Και χαίρομαι γιατί και οι δύο χώρες, 20 χρόνια μετά, όχι μόνο έχουμε επωφεληθεί από την ΕΕ, αλλά έχουμε συνεισφέρει και στην εξέλιξη της ΕΕ.

Η Πολωνία, η Κύπρος μαζί με τη Δανία αποτελούν το Τρίο της Προεδρίας της ΕΕ, το 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Είμαι σίγουρος ότι όπως πράξαμε το 2011 και το 2012, αυτή τη φορά θα ανταποκριθούμε ακόμη καλύτερα στις προκλήσεις της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συζητώντας σήμερα με τον Πρόεδρο Duda, με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.  

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε τόσες χιλιάδες Πολωνούς επισκέπτες στην Κύπρο, έχουμε πέραν των 35 πτήσεων κάθε βδομάδα, υπάρχει περισσότερη ζήτηση για επισκέψεις στην Κύπρο και θα ενθαρρύνουμε για περισσότερες πτήσεις εκατέρωθεν. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Πολωνία να καταστεί η δεύτερη στη σειρά χώρα με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στην Κύπρο.

Πέραν του τουρισμού, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Χαίρομαι πάρα πολύ να βλέπω την αύξηση των εξαγωγών από την Κύπρο στην Πολωνία, με το χαλούμι να είναι τόσο ψηλά στις πωλήσεις στην Πολωνία.

Θέλω σήμερα να επαναλάβω, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες προοπτικές, για να κάνουμε περισσότερα. Και να είστε βέβαιος ότι από πλευράς της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Θα επισκεφθώ την Κρακοβία. Πέραν του ότι θα μιλήσω στο Πανεπιστήμιο με νέους, πέραν του ότι θα επισκεφθώ αυτήν την πανέμορφη πόλη, ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Ο φίλος Πρόεδρος και η σύζυγός του, όταν ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν την Πάφο που είναι η πόλη μου. Άρα, ανταποδίδω, φίλε Πρόεδρε, την επίσκεψη στη γενέτειρά σας.

Ενώπιον τόσων πολλών καθηγητών της αρχαιολογίας, που είναι εδώ μαζί μας, θέλω να σας πω πόσο περήφανοι είμαστε για την αρχαιολογική αποστολή στην Κύπρο και περισσότερο περήφανοι που είναι στην Πάφο. Και να είστε βέβαιοι ότι ως Κυβέρνηση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε στην αποστολή.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι οι δύο λαοί μας, ακριβώς λόγω της ισχυρής Ιστορίας τους, μαζί θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις.» 

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΑθ)