Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2024 14:04

Εκδήλωση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ) με τίτλο "Διεκδικούμε πολιτική συμμετοχή. Γνωρίστε τις γυναίκες υποψήφιες για την Ευρωβουλή"

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία εκδήλωση με τίτλο «Διεκδικούμε πολιτική συμμετοχή. Γνωρίστε τις γυναίκες υποψήφιες για την Ευρωβουλή», την οποία οργάνωσε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΕΜΔΓ, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης και ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, 7% των ηγετών χωρών είναι γυναίκες και μόλις το 24%  νομοθέτες. Για το τελευταίο χρειάστηκαν 30 χρόνια, αφού το 1995 οι γυναίκες νομοθέτες ήταν στο 11%.  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ποσοστό των γυναικών ευρωβουλευτών έχει σταδιακά αυξηθεί. Μόνο 31 γυναίκες ήταν μέλη από το 1952 μέχρι τις πρώτες εκλογές του 1979. Στο πρώτο άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκπροσώπηση των γυναικών ήταν μόλις στο 15,9%. Το ποσοστό έχει αυξηθεί δραστικά από τότε και έφθασε, τον Φεβρουάριο του 2024, το ενθαρρυντικό 39,8%, ενώ η Κύπρος εκπροσωπείται από μια γυναίκα.»

Η Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα όπως η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενισχύσει την αισιοδοξία για μια πιο ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών τόσο από την Κύπρο όσο και από όλα τα κράτη μέλη.  Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε οποιοδήποτε τομέα δεν είναι αυτοσκοπός. Το σταθερό κριτήριο, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η αξία, όπως αυτή ορίζεται με βάση το δοθέν πλαίσιο σε κάθε περίπτωση. Το σίγουρο είναι πως το κριτήριο δεν επιτρέπεται να είναι το φύλο, τόνισε.

Η κα Χριστοδούλου αναφέρθηκε, τέλος, σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης που υποβοηθούν την πλήρη απασχόληση των γυναικών και τους προσφέρουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, για να έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να εμπλακούν στα κοινά και την πολιτική.   

Ακολούθησε παρουσίαση των  γυναικών υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές για ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθησε συζήτηση με συμμετοχή τους σε τρία θεματικά πάνελ:  Ειρήνη, Ασφάλεια και Διεθνή Πολιτική, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική και Οικονομία και Περιβαλλοντική Πολιτική. Οι υποψήφιες απάντησαν, τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ακροατηρίου.

(ΑΑ/ΝΓιαν/ΕΑθ)