Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2024 13:31

Ομιλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην έναρξη των 2ων Γηριατρικών Αγώνων Geri Olympics Κύπρου – Ελλάδας – Αμερικής

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να θέτω υπό την αιγίδα μου τους 2ους Γηριατρικούς Αγώνες Geri Olympics Κύπρου – Ελλάδας – Αμερικής και είναι με αισθήματα χαράς αλλά και περηφάνιας που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην έναρξη μιας διοργάνωσης που έχει στο επίκεντρο την υγιή και ενεργό γήρανση και σύμβολο την αγωνιστικότητα και το ακούραστο και αδάμαστο πνεύμα.

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ όχι μόνο για να παρακολουθήσουμε αγώνες, αλλά και για να γιορτάσουμε τη ζωή σε μια εποχή κατά την οποία λόγω των επιστημονικών και ιατρικών εξελίξεων, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας έχουμε περισσότερα χρόνια προσφοράς, αλλά και ευκαιριών σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αθλητισμού.

Επιτρέψετε μου στο σημείο αυτό να συγχαρώ για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση και για την τεράστια επιτυχία της τη Στέγη Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα Geri Olympics είναι μια καλή πρακτική που ανταποκρίνεται στη διεθνή, σύγχρονη πολιτική για την Τρίτη Ηλικία, αλλά και στην πολιτική που προωθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο επιδιώκει τη συμπερίληψη της διάστασης της γήρανσης στο σύνολο των πολιτικών που σχεδιάζουμε.

Ο πληθυσμός γηράσκει σε όλα τα σύγχρονα κράτη ανά το παγκόσμιο και εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτή την αλλαγή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και για να παράσχουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συντονίζει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο Σχέδιο με την εμπλοκή συνολικά έντεκα Υπουργείων και Υφυπουργείων, την πορεία υλοποίησης του οποίου παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Έχοντας ως στόχο να καλύψει όλα τα θέματα που άπτονται της υγιούς και ενεργούς γήρανσης, της ποιοτικής διαβίωσης, της κοινωνικοποίησης και της συμπερίληψης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι υποδιαιρούνται σε πολλές θεματικές ενότητες:

- Την Κοινωνική Ενσωμάτωση,

- Την Υγιή Γήρανση και

- Τη Διαφορετικότητα και τις Ανισότητες.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όμως είναι αρκετά πιθανόν να καταφέρουμε να καταθέσουμε σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα, δεδομένης της εξαιρετικά εποικοδομητικής συνεργασίας που υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού και είναι μια ανομοιογενής ομάδα, μέσα στην οποία ποικίλουν καταστάσεις, ταυτότητες, ανάγκες, οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των ατόμων τρίτης ηλικίας, των οργανώσεων τους και της κοινωνίας ευρύτερα, ολοκληρώνουμε και πολύ σύντομα ανακοινώνουμε το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων. Ένα Σχέδιο, το οποίο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας [όχι απαραίτητα μόνο δικαιούχους του ΕΕΕ], οι οποίοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα σε Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που απαιτείται για τα τροφεία.

Στόχος μας, πέραν της οικονομικής στήριξης προς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, είναι και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας. Γι’ αυτό, στο Σχέδιο θα περιλαμβάνονται και κριτήρια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις Στέγες, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Σήμερα δεν είμαστε απλώς φίλαθλοι. Σήμερα είμαστε μέρος μιας εκδήλωσης που τιμά το παρελθόν, αγκαλιάζει το παρόν και εμπνέει το μέλλον. Σε αυτούς τους αγώνες, ο κάθε συμμετέχων και η κάθε συμμετέχουσα είναι πρωταθλητής και πρωταθλήτρια. Γι’ αυτό απευθύνω στην έναρξη των αγώνων και όχι στο τέλος τους συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

Ας ξεκινήσουν οι αγώνες!

(ΜΘ/ΓΣ/ΕΠ)