Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 11:55

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός προσφώνησε την 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Την 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη, προσφώνησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός.

Στην ομιλία του, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των ανισοτήτων, των αναδυόμενων ασθενειών και των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση επιδεινώνεται, πρόσθεσε, λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών συγκρούσεων, οι οποίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Η πανδημία COVID-19, ανέφερε παράλληλα ο κ. Δαμιανός, έχει καταδείξει τις ευπάθειες στα παγκόσμια συστήματα υγείας. Μας έδειξε, είπε, ότι οι υγειονομικές κρίσεις μπορούν να ξεπεράσουν γρήγορα τα σύνορα μας, απαιτώντας μια συντονισμένη διεθνή αντιμετώπιση.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, αξιοποιώντας τις κοινές μας γνώσεις και πόρους, για να οικοδομήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους. Το θέμα της φετινής Συνέλευσης "Όλοι για την Υγεία, Υγεία για Όλους", θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σημείο πλοήγησης κατά την πλεύση σε ταραγμένα νερά», σημείωσε.

Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Δαμιανός, παρέχει ένα παράδειγμα πλεύσης σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις υγείας, προβαίνοντας σε αξιοσημείωτα βήματα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Yπουργός, έθεσε σε εφαρμογή το 2019 το Γενικό Σύστημα Υγείας, που προσφέρει υγειονομική κάλυψη σε όλους με βάση τις αρχές της καθολικής κάλυψης, της οικονομικής αλληλεγγύης, της ίσης πρόσβασης και της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον τρίτο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030.

«Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίκτυο με τη συμμετοχή άνω του 90% των παρόχων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των δαπανών για ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη από 50% στο 12% περίπου. Ενώ νιώθουμε περήφανοι για αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα, αναγνωρίζουμε ότι ένα σύστημα υγείας πέντε ετών έχει τις αδυναμίες του και κατανοούμε ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας», επεσήμανε ο κ. Δαμιανός.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανός κάλεσε όλους να επενδύσουν στον τομέα της υγείας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το έργο που επιτελεί, προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για όλους. 

(ΔΚ/ΕΑθ)