Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 13:13

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην τελετή παράδοσης οκτώ μικρών λεωφορείων με θέσεις επιβατών και τροχοκαθισμάτων για ΑμεΑ

Χαίρομαι πραγματικά που παραδίδουμε σήμερα οκτώ μικρά λεωφορεία με θέσεις επιβατών και με θέσεις για τροχοκαθίσματα για Άτομα με Αναπηρίες στο Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό, στο Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Βαρνάβας» στο Λιοπέτρι, στο Ιδιωτικό Κέντρο για άτομα με νοητική στέρηση «Απόστολος Παύλος» στο Λιοπέτρι, στο Ειδικό Σχολείο «Ευαγγελισμός» στο Γέρι, στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας για τη Μέση Εκπαίδευση και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Μεταφορών για τη διαχρονική του συνεισφορά και ιδιαίτερα τον φίλο Υπουργό Αλέξη Βαφεάδη, γιατί προσδίδει τη δέουσα σημασία σε πολιτικές, δράσεις και έργα που αφορούν στα Άτομα με Αναπηρίες, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον.

Ως το αρμόδιο Υφυπουργείο για την ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο, επιτρέψετε μου να σημειώσω τη σημασία που προσδίδουμε στις συνέργειες. Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ακριβώς την ολιστική προσέγγιση εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής.

Ασφαλώς μια σημαντική συνιστώσα στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής είναι και οι ΜΚΟ, οι Σύνδεσμοι, οι οργανώσεις, και βεβαίως τα ίδια τα Άτομα με Αναπηρίες, που για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελούν συνεργάτες, τους οποίους στηρίζουμε και στους οποίους παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να έχουν ρόλο και λόγο, ακολουθώντας αυτό που ορίζει η σύγχρονη κοινωνική πολιτική σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία σεβόμαστε.

Μία από τις υποχρεώσεις, η οποία απορρέει από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος της διακίνησης με τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία για τα άτομα με αναπηρίες.

Τα κατάλληλα προσαρμοσμένα και εξοπλισμένα λεωφορεία που παραδίδονται σήμερα παρέχουν ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες, όσο και των ειδικών σχολείων, Κατοικιών και άλλων δομών που τους εξυπηρετούν.

Η διακίνηση των ατόμων με αναπηρίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, τη δημιουργική απασχόληση, την ανεξάρτητη διαβίωση και επομένως και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου του Υφυπουργείου με τις οργανώσεις, τους συνδέσμους και τα ίδια τα Άτομα με Αναπηρίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, το επόμενο διάστημα θα διερευνήσουμε και πρόσθετα αιτήματα παρόμοιας φύσης με στόχο την εξυπηρέτηση και άλλων αναγκών.

Την ίδια ώρα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα, στοχεύοντας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στη διαμόρφωση νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας, η οποία θα διέπει όλα τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση, στη συμπερίληψη, στη στήριξη Ατόμων με Αναπηρίες μέσα από ένα συνδυασμό παροχών και υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που θα ισχύει μέχρι το 2028 έχει ολοκληρωθεί και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Περιλαμβάνει συνολικά 73 νέες δράσεις και στόχους από οκτώ Υπουργεία και τέσσερα Υφυπουργεία και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, για πρώτη φορά, η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης παρατίθενται σε θεματικούς πυλώνες, οι οποίοι ακολουθούν τη ζωή μας Ατόμου με Αναπηρίες από τη γέννησή του μέχρι την τρίτη ηλικία.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία να διαβεβαιώσω ότι  οι προσπάθειές μας είναι πολυεπίπεδες και παράλληλες και περιλαμβάνουν τη διάσταση μας συνεχούς αναζήτησης καλών πρακτικών, στην οποία προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία.

Προς την κατεύθυνση αυτή το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες του, συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά φόρα σε κάθε επίπεδο και αξιοποιεί κάθε δυνατή πρόσβαση διεθνώς, μέσω του Κλιμακίου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υφυπουργείου μας.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Για άλλη μια φορά μας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, αλλά κυρίως για την στενή και αγαστή μας συνεργασία και προσβλέπω σε ακόμα περισσότερες κοινές δράσεις, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων. 

(ΜΘ/ΑΦ/ΕΑθ)