Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 20:23

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τον τερματισμό της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, χθες

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τον τερματισμό της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αντώνη Κουτσούλλη.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Σήμερα το πρωί επιδώσαμε επιστολή άμεσου τερματισμού της σύμβασης για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στην ανάδοχο εταιρεία. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία, από την οποία έχουμε ενημερωθεί πως αυτή είναι μια παραβίαση ενός ουσιώδους όρου της σύμβασης, η οποία δεν μπορούσε να μην εκπληρωθεί. Συνεπώς, η συνεχής άρνηση της Kition εκ των πράξεων τους να ανανεώσουν αυτή την εγγυητική μάς έχει οδηγήσει στην απόφαση να τερματίσουμε άμεσα τη σύμβαση. Η ενέργειά μας αυτή ουσιαστικά ενεργοποιεί μια διαδικασία, με την οποία το λιμάνι και η μαρίνα, η ενιαία αυτή ανάπτυξη, επανέρχεται στη διαχείριση του κράτους. Το κράτος είναι έτοιμο να λειτουργήσει το λιμάνι χωρίς καμία διακοπή. Έχει λάβει όλα τα μέτρα, τα οποία χρειάζονται, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, ούτως ώστε οι βασικές αυτές υπηρεσίες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι οι επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν ποιο θα είναι το μέλλον του έργου.

Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα. Έχω ζητήσει να διευθετήσει μια συνάντηση την Παρασκευή με την τοπική κοινωνία, ούτως ώστε να ορίσουμε την έναρξη της επόμενης φάσης, δηλαδή της λύσης Β’ που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η οποία αφορά τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε, για να περάσουμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου με εναλλακτικούς τρόπους. Από τη στιγμή που η σύμβαση αυτή έπρεπε να καταγγελθεί, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι το έργο θα προχωρήσει, και ενεργοποιούμε αυτή την πρόθεσή μας με την πρώτη συνάντηση αυτής της Παρασκευής. Συνεπώς, η δέσμευσή μας είναι ότι το έργο θα υλοποιηθεί. Δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύμβαση αυτή, θα βρεθούν όμως άλλοι τρόποι για να προχωρήσει.»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε: «Βάσει νομοθεσίας, βάσει του νόμου περί συμβάσεων, μόνο μέσω μιας νέας διαδικασίας προσφορών μπορούμε να επιλέξουμε ανάδοχο.»

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε περαιτέρω ότι η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει το Υπουργείο εάν θα προσφύγει στο δικαστήριο. «Είχαμε ορίσει μια συνάντηση σήμερα στις 12», συνέχισε, «για να συζητήσουμε την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας του λιμανιού στο κράτος. Η Kition έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, όμως το θέμα θα διευθετηθεί διαφορετικά.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχουν βολιδοσκοπηθεί ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τη Λάρνακα για τις αρχές του 2025, ο κ. Βαφεάδης απάντησε: «Έχω πει, πρόσφατα μάλιστα, ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Το συναντούμε συνεχώς είτε από κράτη, είτε από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες επικοινωνούν με την Κυβέρνηση και ζητούν να δουν εάν υπάρχουν έργα, στα οποία μπορούν να επενδύσουν. Συνεπώς, δεν μας προβληματίζει το γεγονός εάν υπάρχουν διαθέσιμα ποσά σε ταμεία στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι θα βρεθεί ο επενδυτής. Συνεπώς, στη διαδικασία πρόσκλησης προσφορών αναμένουμε να συμμετέχουν και αυτοί.»

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι χάθηκε μια προστασία του κράτους επειδή δεν ανανεώθηκε η εγγυητική, ο Υπουργός δήλωσε: «Δεν χάνεται το δικαίωμα του κράτους. Αυτά τα χρήματα θα είναι μέρος των αποζημιώσεων που θα ζητήσουμε να λάβουμε. Ήταν ουσιώδης όρος του συμβολαίου. Θα κριθεί στο δικαστήριο αυτό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε αυτά τα χρήματα και θα τα διεκδικήσουμε.»

Πρόσθεσε επίσης: «Την Παρασκευή ενεργοποίησε το κράτος έναν άλλον όρο της σύμβασης, βάσει του οποίου διεκδικεί και την τρίτη εγγυητική.»

Ερωτηθείς εάν έγινε κάποιος λάθος χειρισμός από πλευράς της Κυβέρνησης ή από προηγούμενη Κυβέρνηση για την κατάληξη σε αυτό το αποτέλεσμα, ο κ. Βαφεάδης απάντησε: «Όταν μια σύμβαση δεν πάει όπως τη θέλαμε, κάτι έχει πάει λάθος. Έχουμε καθηκόντως υποχρέωση να αξιολογήσουμε τι πάει λάθος, να διορθώσουμε αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, ούτως ώστε στην επόμενη διαδικασία να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα. Συνεπώς, αυτή η αυτοκριτική καθηκόντως πρέπει να γίνει και θα γίνει.»

Εν κατακλείδι, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε: «Η ανάδοχος εταιρεία προβάλλει κάποιους ισχυρισμούς τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει στο να προχωρήσει», και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο στάδιο αυτό. «Θα ήταν αντικείμενο, το οποίο θα υπόκειτο σε μελέτη αν είχαμε την εγγυητική», κατέληξε, «αν προχωρούσαμε στο να αναθέσουμε σε αρμόδιες επιτροπές το θέμα για να το μελετήσουν. Συνεπώς, δεν έχουμε αξιολογήσει αυτό το θέμα.»

(ΣαΠ/ΓΣ/ΕΠ)