Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 20:29

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τον τερματισμό σύμβασης παραχώρησης του έργου για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τον τερματισμό σύμβασης παραχώρησης του έργου ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η εταιρεία εξετάζει τα νομικά της δικαιώματα και σε ερώτημα εάν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές, ο κ. Βαφεάδης απάντησε: «Εμείς έχουμε ενεργήσει με βάση τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας. Ακολουθούμε κατά γράμμα ό,τι λέει η σύμβαση και τη διαδικασία που προνοείται. Συνεπώς, θεωρούμε ότι νόμιμα έχουμε διαχειριστεί το θέμα.» Δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει γιατί η ανάδοχος εταιρεία έχει άλλη άποψη και αναμένει ότι θα την τεκμηριώσουν κάποια στιγμή.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πάνου Αλεξάνδρου, μετόχου στην Kition, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι είχε δώσει λύση το Σάββατο το βράδυ, προτείνοντας να καταβάλει ακόμα και ο ίδιος ο κ. Αλεξάνδρου την εγγυητική, καθώς επίσης να μην τερματιστεί η σύμβαση, ο κ. Υπουργός ήταν κατηγορηματικός. «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην λυθεί η σύμβαση με την Kition. Ο κ. Αλεξάνδρου έχει επανειλημμένα δηλώσει από τον Ιανουάριο ότι είναι διατεθειμένος να εξαγοράσει τους άλλους μετόχους και να υποβάλει τις δέουσες αιτήσεις, ούτως ώστε να αλλάξει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Εμείς δηλώσαμε ότι, νοουμένου ότι θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ένα νέο σχήμα με σκοπό να μη χαθεί η σύμβαση. Δυστυχώς, ο κ. Αλεξάνδρου δεν έχει φέρει κανένα επίσημο έγγραφο, καμία επίσημη αίτηση προς το Υπουργείο ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, με την οποία να καθιστά επίσημη αυτή την πρόθεσή του. Ξέρετε, η πρόθεση είναι ωραία, αλλά αν δεν υποστηριχθεί από πράξεις, δυστυχώς παραμένει ως μια πρόθεση και δεν μπορεί να υλοποιηθεί.»

Ο κ. Υπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι η αντίληψη αυτή του κ. Αλεξάνδρου «έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ακόμη και πριν από δύο εβδομάδες, ακόμη και πριν μία εβδομάδα. Ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο, ο κ. Αλεξάνδρου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έβρισκε ανταπόκριση από τους υπόλοιπους μετόχους. Συνεπώς, ελλείψει οποιασδήποτε επίσημης υποβολής αίτησης, εμείς έπρεπε σε κάποιο χρόνο να αξιολογήσουμε κατά πόσον νόμιμα μπορούσαμε να παραμείνουμε μέσα σε μια σύμβαση χωρίς την ύπαρξη αυτής της εγγυητικής και να συνεχίσει επ’ άπειρον αυτό, αυτή η ιστορία για το αν θα κάνουν αίτηση».

«Ξέρετε», συνέχισε ο κ. Βαφεάδης, «έχουμε δώσει πάρα πολύ χρόνο, τέσσερις μήνες, τόσο και στον κ. Αλεξάνδρου να ενεργήσει με όποιον τρόπο ήθελε, όσο και στην εταιρεία να υποβάλει την εγγυητική, την οποία έπρεπε να είχε ανανεώσει. Έχουμε δώσει τέσσερις φορές γραπτή αναφορά στην εταιρεία, λέγοντάς τους με ποιες παραμέτρους υπάρχει πρόνοια στη σύμβαση για να ενεργήσουν. Μας έχουν αγνοήσει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει μια συνάντηση με την εταιρεία, στην οποία η εταιρεία έχει δεσμευτεί, και την επομένη μέρα είχε εκδώσει και ανακοίνωση ότι δεσμεύθηκε να φέρει την εγγυητική, την οποία δέσμευση στο τέλος δεν υλοποίησε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί επ’ άπειρον να συνεχίζεται, διότι είναι κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον λέει ότι σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της, ουσιαστικές υποχρεώσεις, όχι επιμέρους υποχρεώσεις, τότε δεν υπάρχει επιλογή. Εμείς έχουμε λάβει όλα αυτά υπόψη και τις προθέσεις του κ. Αλεξάνδρου, τις οποίες πρώτοι εμείς θέλαμε να δούμε να υλοποιούνται, αλλά δεν υλοποιήθηκαν παρά τις πολλές παρατάσεις, παρά τις πολλές ευκαιρίες που τους δώσαμε. Συνεπώς, δεν είχαμε επιλογή στο τέλος της ημέρας παρά να λύσουμε τη σύμβαση.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα γίνει έρευνα για το τι μπορεί να πήγε λάθος, ο κ. Υπουργός επανέλαβε χθεσινές του δηλώσεις «ότι όταν μια σύμβαση δεν εξελιχθεί με τον τρόπο με τον οποίο θέλαμε, τότε καθηκόντως πρέπει να αξιολογήσουμε όλα όσα έχουν συμβεί, με πρώτιστο στόχο, βεβαίως, να εντοπίσουμε τυχόν λάθη, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον». Ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνει από όλους, τόσο για το περιεχόμενο της σύμβασης, όσο και για το τι προνοούσε. Πρέπει να γίνει όχι για να ξεκινήσουμε να λέμε ότι δεν φταίμε, αλλά με σκοπό να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα, όλες οι διαδικασίες που μπορεί να πρέπει να διορθωθούν, ούτως ώστε στο μέλλον να μην ξανασυναντήσουμε αυτή την κατάσταση, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.

(ΣαΠ/ΓΣ/ΕΠ)