Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2024 16:01

Ανακοινωθέν για την παράδοση των λεωφορείων για τις ανάγκες Κέντρων Επαγγελματικής Αποκατάστασης

Χθες Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας παρέδωσαν τρία (3) μικρά λεωφορεία, που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε καθίσματα, καθώς και Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) σε αναπηρικά αμαξίδια, η επιβίβαση και αποβίβαση των οποίων επιτυγχάνεται με κατάλληλες ανυψωτικές πλατφόρμες, που είναι ενσωματωμένες στα λεωφορεία.

Τα λεωφορεία προορίζονται για την κάλυψη αναγκών διάφορων Ιδρυμάτων Φροντίδας Παιδιών και Ηλικιωμένων, και Ειδικών Σχολείων, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2022. Στο ίδιο πλαίσιο έχουν παραγγελθεί ακόμη πέντε λεωφορεία, η παράδοση των οποίων θα γίνει σταδιακά μέχρι τέλη Οκτωβρίου 2024.

Η κυβέρνηση προωθεί και υποστηρίζει τη διασφάλιση του δικαιώματος της διακίνησης με τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία για τα άτομα με αναπηρίες και τονίζει πως αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτό, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το επόμενο διάστημα θα διερευνήσουν και πρόσθετα αιτήματα παρόμοιας φύσης με στόχο την εξυπηρέτηση και άλλων αναγκών.

Τα κατάλληλα προσαρμοσμένα και εξοπλισμένα λεωφορεία που παραδίδονται παρέχουν ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες όσο και των ειδικών σχολείων, κατοικιών και άλλων δομών που τους εξυπηρετούν. Η διακίνηση  των ΑμεΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, τη δημιουργική απασχόληση, την ανεξάρτητη διαβίωση και επομένως και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού για αγορά οχημάτων για κάλυψη των αναγκών μεταφορών των διάφορων Υπουργείων/Τμημάτων και Υπηρεσιών του δημοσίου, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση διακίνησης και μεταφορών των ατόμων με αναπηρία.

(ΜΘ/ΣαΠ/ΜΣ/ΑΦ)