02-06-2024 09:03
Ο κ. Λουκαΐδης απηύθυνε ερώτηση στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας για τη συνεχιζόμενη διένεξη στη Μέση Ανατολή και τη στάση της διεθνούς κοινότητας
Κατά τις χθεσινές εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Όσλο, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, κ. Andreas Mozfeldt Kraavik.
O βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ρώτησε τον Νορβηγό Υφυπουργό Εξωτερικών για τη συνεχιζόμενη διένεξη στη Μέση Ανατολή και τρόπους επίτευξης άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός αλλά και αναζήτησης μιας πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος, στη βάση λύσης δυο κρατών όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η εν εξελίξει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας και η ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι των εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ, καταδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπερισχύει η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Το αποτέλεσμα, επισήμανε, είναι πως για οκτώ, περίπου, μήνες να προκαλούνται τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αμάχων, γυναικών και παιδιών, να έχει επέλθει η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των βασικών υποδομών στη Γάζα, να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου η τροφή και το νερό, προκαλώντας την λιμοκτονία του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα , ως συνεπακόλουθο, να υπονομεύεται η αξιοπιστία και το κύρος των διεθνών οργανισμών, που είναι καθηκόντως εντεταλμένοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Ο κ. Λουκαΐδης χαιρέτισε, εξάλλου, την πρόσφατη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Ρώτησε τέλος, τον Νορβηγό αξιωματούχο για τρόπους αναχαίτησης ακροδεξιών-φασιστικών κινημάτων που συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.
Απαντώντας, ο κ. Andreas Mozfeldt Kraavik αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον κύριο λόγο που ώθησε την κυβέρνηση της Νορβηγίας να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, που όπως επισήμανε αφορά στην προώθηση του στόχου της λύσης δυο κρατών ως τη μοναδική διέξοδο για επίτευξή μόνιμης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)