Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2024 09:14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης«Casts of an Island 2024»

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, εδώ στις αναγεννημένες παλιές Αποθήκες Χαρουπιών της Λεμεσού, για τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Casts of an Island 2024», την οποία διοργανώνει το πολιτιστικό ίδρυμα «PSI Foundation» σε επιμέλεια του Νίκου Χριστόφορου Παττίχη, ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες της Κύπρου αλλά και το ευρύτερου ελληνικού χώρου.

Αγαπητέ Petr, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική σου επένδυση στην Κύπρο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερες τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας, είμαστε πολύ περήφανοι για σένα. Και θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι ως Κυβέρνηση αποφασίσαμε, αν είσαι σύμφωνος, να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο αυτό για τη μεγάλη μας πολιτιστική εκδήλωση κατά την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Κύπρο.

Η τέχνη αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα της ιδιοπροσωπίας κάθε λαού και το αποτελεσματικότερο μέσο διά του οποίου οι ανθρώπινες κοινωνίες οριοθετούν την ύπαρξή τους. Η τέχνη είναι ο βασικότερος τρόπος εκπλήρωσης της εγγενούς ανάγκης του ανθρώπου να εκφράσει τις ιδέες, τις σκέψεις, τους στοχασμούς του και να τα επικοινωνήσει με τους άλλους, οικοδομώντας με τη διαδικασία αυτή την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη μας, ως Πολιτεία δεν επενδύσαμε στον πολιτιστικό μας πλούτο. Αργήσαμε πάρα πολύ και οφείλω να αναφέρω ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν που μας έσπρωξε να προχωρούμε για να αναγνωρίσουμε τη σημασία του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, αλλά, έστω και αργά, προχωρούμε στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων και θεσμικών παρεμβάσεων στο νευραλγικό πεδίο του πολιτισμού – που πρέπει να παραδεχτούμε για να διορθώσουμε την προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων ότι ο πολιτισμός ήταν ο φτωχός συγγενής σε αυτήν τη χώρα.

Μεταξύ πολλών άλλων, αναβαθμίζουμε στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους και μνημεία, με στόχο να καταστήσουμε την επίσκεψη εκεί μια ελκυστική εμπειρία για τον καθένα. Ως προς την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβαίνουμε στη θέσπιση εξειδικευμένης νομοθεσίας για αναγνώριση και αναβάθμιση του καθεστώτος του καλλιτέχνη. Είμαστε μια χώρα που ιδρύθηκε το 1960 και το 2024 δεν έχουμε θεσπίσει το επάγγελμα του καλλιτέχνη. Εντός του 2024 προχωρούμε με αυτήν τη σημαντική εξέλιξη.

Στόχος μας είναι όχι μόνο να στηρίξουμε και να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας, αλλά και να τον αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ως κινητήρια δύναμη για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που βλέπουμε στο πλαίσιο του φορολογικού μετασχηματισμού. Δηλαδή οι επενδύσεις στον πολιτισμό, ανάμεσα στα πολλά άλλα κίνητρα που θα δίνουν, να δίνουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, ακριβώς για να προωθήσουμε, να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή.

Αναμφίβολα, όμως, καμία κρατική πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει τους πλήρεις καρπούς της χωρίς την ύπαρξη και τη συνδρομή άλλων, ανεξάρτητων, θεσμών και υποδομών. Και εδώ έρχεται ο ρόλος συμπατριωτών μας όπως του Νίκου και του Petr. Επένδυσαν επένδυσαν στον πολιτισμό, μας δείχνουν τον δρόμο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, διότι ο πολιτιστικός οργανισμός «PSI Foundation», αν και νεοσύστατος, έχει κατορθώσει σε σύντομο σχετικό διάστημα να εμπεδωθεί ως ένα κομβικής σημασίας κύτταρο του ευρύτερου οικοσυστήματος των εικαστικών τεχνών στην Κύπρο. Αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς 35 χρόνων. Αγαπητέ Νίκο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα περήφανος για όλα όσα μας προσφέρεις με την αποψινή μοναδική εμπειρία –που είμαι σίγουρος θα έχουν και άλλοι την ευκαιρία να δουν– η οποία έχει μία και μόνο έγνοια, την Κύπρο μας, την επανενωμένη Κύπρο μας. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι αυτός ο στόχος, που είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, προωθείται και μέσα από την τέχνη. Να αντιληφθούμε πόσο κοντά είμαστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνει η έκθεση.

Η έκθεση συνιστά έναν πολυσχιδή φακό, μέσα από τον οποίο διηθείται και αναπλάθεται η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων 50 χρόνων στην Κύπρο, με προεξάρχουσα τη χαίνουσα πληγή, την οποία προκάλεσε η τουρκική εισβολή του 1974 και τις προσπάθειες επούλωσης του τραύματος. Το εύρος των ειδολογικών κατηγοριών, οι οποίες αντιπροσωπεύονται στην έκθεση –ζωγραφική, εικαστικές εγκαταστάσεις και κατασκευές, έργα βίντεο– πιστοποιεί το σφρίγος και τον δυναμισμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταφάσκοντας, παράλληλα, την ικανότητά της να πραγματεύεται καίρια ερωτήματα ζωής, αλλά και να διατυπώνει νέες, καθαρτήριες κοσμοθεάσεις.

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να συγχαρώ θερμά τον Νίκο και τον Petr. Είμαστε εδώ, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, ως συνοδοιπόρους, συναγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε επιτέλους τον πολιτισμικό πλούτο τούτης της χώρας. 

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)