07-06-2024 09:19
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας επισκέφθηκε το αρχηγείο της NASA για τη βράβευση της κυπριακής ομάδας «Brute Force»
Η ομάδα «Brute Force» έλαβε το πρώτο βραβείο στο NASA Space Apps Challenge
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Σκουρίδης παρευρέθηκε στην τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge στο αρχηγείο της NASA στην Ουάσιγκτον, όπου η κυπριακή ομάδα «Brute Force» κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Η διάκριση αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια κυπριακή ομάδα τιμάται με πρόσκληση στα κεντρικά γραφεία της NASA για τελετή απονομής βραβείων.
«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την κυπριακή ομάδα "Brute Force" για το αξιοσημείωτο επίτευγμά τους στον διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge», δήλωσε ο κ. Σκουρίδης. «Η επιτυχία τους αποτελεί απόδειξη του καινοτόμου πνεύματος, της τεχνικής εξειδίκευσης και της ερευνητικής αριστείας που καλλιεργούν οι Κύπριοι επιστήμονες στον τομέα του διαστήματος, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Διαστήματος της Κύπρου 2022-2027 που διαμορφώθηκε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.»
Η εκδήλωση επιβράβευσε καινοτόμες λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα, με την ομάδα «Brute Force» να λαμβάνει το πρώτο βραβείο για το έργο τους «Moonquake Map», ανάμεσα σε 3094 έργα από 162 χώρες. Αυτό το έργο χαρτογραφεί σεισμικά γεγονότα στη Σελήνη για να κατανοήσει την εσωτερική της δομή, αναδεικνύοντας την τεχνική εξειδίκευση και το καινοτόμο πνεύμα του κυπριακού ταλέντου. Τα μέλη της ομάδας είναι οι Κωνσταντίνος Αριστοδήμου, Μάριος Ιακώβου, Γιώργος Ευαγγέλου και Παναγιώτης Θεοδώρου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην Κύπρο τα τελευταία 11 χρόνια από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας ένα ζωντανό διαστημικό οικοσύστημα στη χώρα μας.
Ο κ. Σκουρίδης τόνισε τη στρατηγική θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, η οποία ενισχύει τη συνδεσιμότητά της και αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως έναν διεθνή κόμβο για διαστημική έρευνα και διεθνή συνεργασία. «Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο ενισχύεται από μια παγκόσμιας κλάσης ερευνητική κοινότητα και ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας που προάγει σταθερές σχέσεις με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστημικές υπηρεσίες, ερευνητικά ιδρύματα και ηγέτες της βιομηχανίας,» δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με στελέχη της NASA, συμπεριλαμβανομένων του κ. Kent Bress, Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Διεθνών και Διυπηρεσιακών Σχέσεων, και της δρ Karen St. Germain, Διευθύντριας του Τμήματος Γεωεπιστήμης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του CSEO κ. Γιώργο Δανό, ανέλυσε την Εθνική Διαστημική Στρατηγική 2022-2027, περιγράφοντας τη δέσμευση της Κύπρου στην ενίσχυση του εθνικού διαστημικού οικοσυστήματος με βασικούς πυλώνες, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών τεχνολογιών, των υπηρεσιών διαστημικής επικοινωνίας, της Παρατήρησης της Γης και της διαστημικής εκπαίδευσης και επιστήμης.
Ο κ. Σκουρίδης παρουσίασε επίσης το διαστημικό οικοσύστημα της Κύπρου, κινητήριες δυνάμεις του οποίου είναι μεταξύ άλλων, το κέντρο αριστείας Ερατοσθένης για την Παρατήρηση της Γης και την Περιβαλλοντική Αλλαγή, και το CSEO. Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση εκκολαπτηρίου στον τομέα του διαστήματος για την υποστήριξη και προώθηση της διαστημικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι κύριες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, την προώθηση της έρευνας και της εμπορευματοποίησης προϊόντων, την ανάπτυξη υπηρεσιών βασισμένων σε δορυφόρους και την επιδίωξη ένταξης της Κύπρου ως Συνεργαζόμενο Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μέχρι το 2025.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έρευνα διαστήματος, την εξερεύνηση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη Γη και την πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ έγινε αναφορά και σε εργαλεία υποστήριξης για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στους τομείς της γεωργίας και καλλιέργειας.
Αναγνωρίζοντας τη μετασχηματιστική δυναμική του διαστημικού τομέα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Μία από τις πρωτοβουλίες-κλειδιά είναι το «Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου - C-SpaRC», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ως έργο Στρατηγικής Υποδομής που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου στην Κύπρο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και την προσέλκυση παγκόσμιου ταλέντου και επενδύσεων. Κατά τη συζήτηση με τον κ. Bress και την δρα St. Germain, ο κ. Σκουρίδης επιβεβαίωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης στο C-SpaRC και την πιθανή συνεργασία με τη NASA στην έρευνα και εκπαίδευση στους τομείς της ανθρώπινης υγείας, της διαστημικής μηχανικής, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της προστασίας των ωκεανών από το διάστημα.
«Το CSEO έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ηγεσία αρκετών καινοτόμων διαστημικών έργων, όπως τα Project IN-TIME και Project EYE,» σημείωσε ο κ. Σκουρίδης. «Η υπολογιστική προγνωστική μοντελοποίηση του διαστημικού καιρού χρησιμοποιεί προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση για να προωθήσει τις επιστημονικές εξελίξεις.»
Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της Κύπρου, το εξαιρετικό ταλέντο και η αφοσίωση των ανθρώπων της τοποθετούν τη χώρα ως έναν βασικό παράγοντα συνεισφοράς στις εξελίξεις στη διαστημική τεχνολογία και επιστήμη. Η αταλάντευτη δέσμευση του κράτους σε αυτόν τον τομέα διασφαλίζει ότι η Κύπρος συνεχίζει να λάμπει ως φάρος καινοτομίας και αριστείας στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα.
(ΕΑθ/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα