Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2024 12:52

Εκλογές 2024 – Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψή του στο ειδικό εκλογικό κέντρο για τους εγκλωβισμένους της Κοινότητας Κορμακίτη

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Ελίκκος Ηλία επισκέφθηκε το ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου ψηφίζουν εγκλωβισμένοι της Κοινότητας Κορμακίτη, στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Ηλία απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δήλωσε ότι σε ειδικά εκλογικά κέντρα στον Άγιο Δομέτιο και τη Δερύνεια ψηφίζουν 252 εγκλωβισμένοι, από τους οποίους οι 66 αφορούν στην Επαρχία Κερύνειας και συγκεκριμένα τον Κορμακίτη και 186 εγκλωβισμένοι αφορούν στην Επαρχία Αμμοχώστου. Πρόσθεσε ότι 44 από τους 66 εγκλωβισμένους της Επαρχίας Κερύνειας έχουν ήδη ψηφίσει στον Άγιο Δομέτιο, ενώ στη Δερύνεια μέχρι τις 10 μ.μ. ψήφισαν 10 εκλογείς για μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 16 για Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και είμαστε αισιόδοξοι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλωβισμένων θα ψηφίσει για τις κατεχόμενες κοινότητες», σημείωσε ο κ. Ηλία.

Σε υπόδειξη δημοσιογράφου ότι η διαδικασία είναι πιο απλή για τους εγκλωβισμένους, αφού παίρνουν μόνο δύο ψηφοδέλτια –ένα για την κοινότητά τους και ένα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– και πως οι περισσότερες κατεχόμενες κοινότητες έχουν ήδη ανακηρυχθεί, ο κ. Ηλία απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις, για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι.

Και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι της Επαρχίας Κερύνειας ήδη ψήφισαν. Έχω πληροφόρηση ότι μεταβαίνουν και στη Δερύνεια για [να ψηφίσουν για] την επαρχία Αμμοχώστου. Ελπίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλωβισμένων μας θα τα καταφέρουν και θα ψηφίσουν.»

Σε αναφορά δημοσιογράφου πως επικοινώνησε το πρωί με το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων κας Άννας Αριστοτέλους, από όπου ενημερώθηκε πως υπήρξαν οκτώ περιπτώσεις που ζήτησαν να αλλάξουν εκλογικό κέντρο, ο κ. Ηλία δήλωσε πως οι διευθετήσεις αυτές προσφέρονται, προσθέτοντας: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να διευκολύνουμε τους εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι ψηφίζουν με οποιοδήποτε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρκεί να περιέχει φωτογραφία τους. Όταν τελειώσουν αυτές οι εκλογές, θα δούμε τι να κάνουμε, για να πάρουν όλοι οι εγκλωβισμένοι μας καινούργια ταυτότητα.»

(ΑΦ)