Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2024 13:59

Εκλογές 2024 – Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη δήλωσή του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 12 μ.μ.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Ελίκκος Α. Ηλία, αμέσως μετά τη δήλωσή του στο Αμφιθέατρο «Θεόφιλος Γεωργιάδης» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το ποσοστό προέλευσης ψηφοφόρων μέχρι τις 12 π.μ., οπότε έκλεισαν προσωρινά οι κάλπες, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές για φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, αφού ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, για να ψηφίσουν στην Ελλάδα, δεν εντοπίστηκαν τα στοιχεία τους στον κατάλογο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο κ. Ηλία ανέφερε: «Έχω ενημερωθεί. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε με τον έφορο του εξωτερικού, για να δούμε πώς έχει ακριβώς συμβεί. Μιλάμε για μία-δύο περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται.»

Ερωτηθείς για αναφορές σχετικά με καταγγελία από υποψήφιο δήμαρχο για χρηματισμό εκλογέων, προκειμένου να φωτογραφίσουν ψηφοδέλτια, ο κ. Ηλία απάντησε: «Είδα κάποιες δημοσιεύσεις. Είχα μιλήσει για άλλα θέματα με τον συγκεκριμένο δήμαρχο, αλλά δεν μου υπέβαλε κάποια καταγγελία.»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς κυλάει η εκλογική διαδικασία για τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Ηλία δήλωσε πως επισκέφθηκε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπου προσέρχονται οι Τουρκοκύπριοι και πως η διαδικασία είναι ομαλότατη. Πρόσθεσε πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία το ποσοστό της προσέλευσής τους κυμαίνεται στα επίπεδα των περασμένων ευρωεκλογών. Ο κ. Ηλία ανέφερε επίσης πως επισκέφθηκε το ειδικό εκλογικό κέντρο της Κοινότητας Κορμακίτη στον Άγιο Δομέτιο και πως η διαδικασία κυλάει κι εκεί ομαλά, προτρέποντας το κοινό να μην περιμένει μέχρι τις 5 η ώρα, για να ψηφίσει.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν «παρατράγουδα» στη διαδικασία, ο κ. Ηλία τόνισε πως τα μεμονωμένα περιστατικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επισκιάσουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και πως δεν μπορούν να αμαυρώσουν αυτή την ημέρα δημοκρατίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς μεταφράζεται το ποσοστό του 2,7% των Τουρκοκυπρίων σε πραγματικούς αριθμούς, ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε πως αντιπροσωπεύει το 2,7% των 103.000 Τουρκοκυπρίων και πως αναμένει ότι το απόγευμα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, αφού, όπως πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται γενικά με υποδειγματικό τρόπο, για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Ανταποκρινόμενος σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ του ποσοστού προσέλευσης των φετινών εκλογών σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ηλία απάντησε πως ίσως οφείλεται στην ημέρα και πως, εντούτοις, εκτιμά πως το τελικό ποσοστό προσέλευσης θα είναι μεγαλύτερο του 60%.

Για πλάνα από τις απαντήσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών πατήστε εδω.

(ΑΦ)