Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2024 16:40

Εκλογές 2024 – Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη δήλωσή του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 3 μ.μ.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Ελίκκος Α. Ηλία, αμέσως μετά τη δήλωσή του στο Αμφιθέατρο «Θεόφιλος Γεωργιάδης» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το ποσοστό προέλευσης ψηφοφόρων μέχρι τις 3 μ.μ., απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με τα άτομα με διπλή υπηκοότητα και το τι θα ισχύσει, ο κ. Ηλία είπε: «Ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε το θέμα και με τη Νομική Υπηρεσία. Να σας πω ότι το σύστημα αλληλοενημέρωσης, που επιβάλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν μόνο μία υπηκοότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν δηλώσει κάποιος Ευρωπαίος που έχει υπηκοότητα σε μία χώρα και διαμένει τους έξι τελευταίους μήνες σε μία άλλη χώρα, υπάρχει ένα σύστημα αλληλοενημέρωσης, έτσι ώστε να ψηφίσει μόνο μία φορά. Με βάση τη νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένας Ευρωπαίος πολίτης μόνο μία φορά και σε μία χώρα μπορεί να ψηφίσει. 

Λόγω του ότι δεν υπάρχει σύστημα σε περίπτωση που κάποιος Ευρωπαίος πολίτης έχει δύο υπηκοότητες, εμείς δεν πρόκειται να κινηθούμε εναντίον οποιουδήποτε, εάν κατά λάθος ή επειδή δεν το γνώριζε, ψήφισε και στη χώρα καταγωγής του και ψήφισε και στην Κύπρο, γιατί έχει κυπριακή ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένος στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου. Ισχύουν και οι δύο ψηφοφορίες, ασφαλώς δεν μπορούμε να βγάλουμε ψηφοδέλτιο από την κάλπη, όπως αντιλαμβάνεστε. Η δική μου η πληροφόρηση είναι ότι μιλάμε για τρία ή τέσσερα άτομα.» 

Για πλάνα από τις απαντήσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών πατήστε εδώ.  

(ΝΖ)