Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2024 11:53

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας

Στις 7/6/2024 πραγματοποιήθηκε, στο Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, επίσκεψη εργασίας από το Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων (European Lawyers Foundation) και τους Δικηγορικούς Συλλόγους του Παρισιού, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Εθνικό  Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Πολωνίας, Εθνικό Συμβούλιο Δικηγόρων Ιταλίας και Δικηγορικό Σύλλογο Ιρλανδίας στα πλαίσια του προγράμματος TRALIM 3 – Training of Lawyers on EU Immigration and Asylum Law 3.

Η επίσκεψη αυτή έγινε εντός τoυ πλαισίου συνεργασίας του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα TRALIM 3.

H Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου προέβη σε παρουσίαση με τίτλο «The Work of the Law Commissioner of the Republic of Cyprus in the field of Asylum», κατά την οποία επεξήγησε στους παριστάμενους τον ρόλο που διαδραματίζει το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας στη διαμόρφωση του Δικαίου του Ασύλου. Συγκεκριμένα, ανέλυσε την εξέλιξη του Γραφείου ως θεσμού της Δημοκρατίας, εξηγώντας την παρούσα υπόστασή του, τα καθήκοντα της Επιτρόπου αλλά και τον γενικότερο ρόλο του Γραφείου στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας. Επιπρόσθετα, εξήγησε την ενασχόληση του Γραφείου στη μεταρρύθμιση του Κυπριακού Δικαίου, εστιάζοντας στην ανασύνταξη του περί Προσφύγων νόμου ως κύρια εξέλιξη στο πεδίο του Δικαίου του Ασύλου.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε στα καθήκοντα του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας αναφορικά με την ετοιμασία, παρουσίαση και υποστήριξη Εθνικών Εκθέσεων, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία, σύμφωνα με τις επικυρωθείσες Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το καθήκον αυτό διασυνδέθηκε με την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στη Δημοκρατία. Καταληκτικά, η Επίτροπος παρουσίασε την εγκαθίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας ως καθοριστική εξέλιξη στο πεδίο του Δικαίου του Ασύλου στη Δημοκρατία.

Μετέπειτα, λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας παρουσίασε πως διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο του Δικαίου του Ασύλου στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη. Ειδικότερα, εξήγησε την ανάγκη ανασύνταξης του περί Προσφύγων Νόμου του 2000 (Ν. 6(I)/2000), αναφέροντας ταυτόχρονα συνοπτικά συγκεκριμένες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επί του εν λόγω Νόμου. Κατόπιν, παρουσίασε την εγκαθίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, διασυνδέοντας την εξέλιξη αυτή με παρόμοια σώματα που συστάθηκαν σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντόμως, αναφέρθηκε και στην εγκαθίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας μέσω του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου του 2018 (Ν. 73(I)/2018).

Καταληκτικά, παρουσίασε ενδεικτικές αλλαγές από το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που παρέχονται από τον Κανονισμό της διαδικασίας ασύλου αναφορικά με τους ευάλωτους μετανάστες, εστιάζοντας στους ασυνόδευτους ανήλικους.

Ακολούθησε μια άκρως παραγωγική συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων για την εξέλιξη του Δικαίου του Ασύλου στην Ευρώπη. Ειδικότερα οι συμμετέχοντες δικηγόροι παρουσίασαν τις εξελίξεις των κρατών τους αναφορικά με την αναθεώρηση του Δικαίου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου καταγράφηκαν καλές πρακτικές από την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Εν κατακλείδι, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων (European Lawyers Foundation) για τη διοργάνωση της εν λόγω επίσκεψης και θεωρεί καταλυτικής σημασίας τέτοιου είδους εκπαιδευτικά σεμινάρια και συναντήσεις για την επιμόρφωση των δικηγόρων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ασύλου και Μετανάστευσης, αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως αυτά απορρέουν από τα σχετικά νομοθετικά πλαίσια.

(ΕΑθ/ΝΓιαν)