Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2024 16:21

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην τελετή βράβευσης για το Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Πάντα είναι χαρά μου να βλέπω τα παιδιά, τους νέους και τις νέες μας να ασχολούνται με τα κοινά και δη με το περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι τιμή μου και με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την τελετή βράβευσης για το Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (YRE)»

Μέσα από το διεθνές αυτό πρόγραμμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης ζωής, οι μαθήτριες και οι μαθητές απέδειξαν την αφοσίωση και την αγάπη τους για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας με δημοσιογραφικές δεξιότητες σημαντικά θέματα που αφορούν τη φύση και την αειφορία. Μέσα από το πρόγραμμα αναδεικνύεται ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και προτείνονται θετικές λύσεις μέσα από άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο.

Η έρευνα συνίσταται από τρία αποδεικτικά στοιχεία διάχυσης και δημοσιοποίησης του θέματος στη σχολική και την τοπική κοινότητα, αλλά και σε κρατικό επίπεδο. Σημαντικό είναι να πούμε ότι η έρευνα πρέπει να συνδέεται με έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα να διερευνά την περιβαλλοντική πτυχή του επιλεγέντος θέματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μέσω του προγράμματος ενισχύεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή των νέων στην προστασία του πλανήτη μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο αναπτύσσουν τις δημοσιογραφικές τους ικανότητες, αλλά καλλιεργούν παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση και γίνονται πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτός ο συνδυασμός εκπαίδευσης και δράσης είναι ουσιαστικός για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για έναν πιο βιώσιμο και υγιή πλανήτη.

Κλείνοντας, συγχαίρω τους συνεργαζόμενους φορείς, την οργάνωση CYMEPA και τη Cyta, όλους και όλες που συντέλεσαν στην υλοποίηση του προγράμματος, τους/τις εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και βεβαίως τις μαθήτριες και τους μαθητές που σήμερα βραβεύονται.

Παιδιά, σάς συγχαίρω θερμά για τις προσπάθειές σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσείς οι νέες και οι νέοι να έχετε ενεργή εμπλοκή για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και τη συμβολή σας στην προστασία του περιβάλλοντος και εύχομαι η βράβευση αυτή μαζί με την ηθική ικανοποίηση για την προσφορά σας να σάς δίνει το κίνητρο να συνεχίσετε το σημαντικό σας αυτό έργο.

Εσείς, η νέα γενιά, μπορείτε να μας εμπνεύσετε και να συμβάλετε, ακόμη και να καθορίσετε τις πολιτικές και τις δράσεις για τη διάσωση του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

(ΑΣΠ/NZ/ΓΣ)