Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2024 16:33

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην τελετή βράβευσης για τη δράση «Net Zero for Youth»

Πάντα είναι χαρά μου να βλέπω τα παιδιά, τους νέους και τις νέες μας να ασχολούνται με τα κοινά και δη με το περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ να χαιρετίσω την τελετή βράβευσης για τη δράση Net Zero for Youth (NZ4Y), δράση την οποία με προθυμία έχουμε θέσει υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Πρόσφατα είχαμε και τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πιλοτικής εφαρμογής της, τα οποία, προς ικανοποίηση όλων μας, είναι πολύ θετικά. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, λοιπόν, η δράση θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Στόχος της δράσης Net Zero for Youth είναι η αμεσότερη εμπλοκή των μαθητριών και των μαθητών στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής κρίσης με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσω στοχευμένων δράσεων που δύνανται να έχουν έμμεση ή άμεση επίδραση στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή ή προς όφελος του περιβάλλοντος, οι μαθήτριες και οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και βιωματικές εμπειρίες, ώστε να βοηθηθούν να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής με φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες και πρακτικές.

Ενδεικτικά, η πρώτη δραστηριότητα της δράσης, «Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας», αφορά τη φύτευση σπόρων και την παρακολούθηση και την καταγραφή της πορείας της καλλιέργειας. Ακολούθως, γίνεται η συγκομιδή των λαχανικών και βεβαίως ακολουθεί το πιο απολαυστικό μέρος, η κατανάλωση! Παράλληλα, η δράση προνοεί την καταγραφή τής συμπεριφοράς και της ανταπόκρισης των μαθητών και μαθητριών μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων και διαδικτυακών διαγωνισμών.

Ως Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος στηρίζουμε ένθερμα τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις που ενισχύουν τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης ζωής σε θέματα σχετικά με την αειφορία και το περιβάλλον. Μέσα από αυτά, τα σχολεία μετατρέπονται σε κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

Κλείνοντας, συγχαίρω τους συνεργαζόμενους φορείς, όλους και όλες που συντέλεσαν στην υλοποίηση του προγράμματος, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τους/τις εκπαιδευτικούς και βεβαίως τις μαθήτριες και τους μαθητές που σήμερα βραβεύονται.

Παιδιά, σάς συγχαίρω θερμά για τις προσπάθειές σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσείς, οι νέες και οι νέοι, να έχετε ενεργή εμπλοκή για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε, το μέλλον είναι μπροστά σας και θα πρέπει (και) εσείς να φροντίζετε, ώστε να είναι έτσι όπως το θέλετε, το ονειρεύεστε και όπως σας αξίζει.

(ΑΣΠ/ΑΦ/ΓΣ)