Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2024 12:48

Συμμετοχή της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη σημασία της οικογένειας στην κοινωνία

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου συμμετέχει σήμερα στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, στη Βιέννη, που διοργανώνεται από την αυστριακή κυβέρνηση, με επίκεντρο τη σημασία της οικογένειας στην κοινωνία.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που έχουν ως στόχο τη στήριξη της οικογένειας. Στόχος της διάσκεψης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και η ανάδειξη των πολιτικών για την ευημερία της οικογένειας ως πυλώνα προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετείχε στη συζήτηση υπουργών, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Κύπρο όπως:

  • Την επιδότηση των διδάκτρων και σίτισης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για 13.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας με 20 εκατομμύρια ετησίως.
  • Τις επενδύσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία ή επέκταση 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Την επιδότηση μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών σε 134 προγράμματα παροχής υπηρεσιών παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης με 3,5 εκατομμύρια ετησίως.
  • Τη λειτουργία του Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και υποστήριξη σε όλα τα παιδιά, από τη στιγμή  που διαγιγνώσκονται στο φάσμα αυτισμού και τις οικογένειες τους.
  • Την επιδοματική στήριξη μέσω του Επιδόματος Τέκνου, Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας, Φοιτητικής Χορηγίας και τα επιδόματα Μητρότητας, Πατρότητας και Γονικής Άδειας.

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει ως υψηλή πολιτική προτεραιότητα τη στήριξη της οικογένειας, καθώς οι οικογένειες αποτελούν το θεμέλιο κάθε κοινωνίας και, ως εκ τούτου, χρειάζονται τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να πετύχουμε θετικά κοινωνικά αποτελέσματα για την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την προστασία, τη φροντίδα, την ανάκαμψη αλλά και τη συνέχιση της ύπαρξης της κοινωνίας.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση αυτών των εθνικών προγραμμάτων, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το ρόλο της ΕΕ, η οποία προσφέρει τα εργαλεία αλλά και τους πόρους για πολιτικές που έχουν επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια.

(ΜΘ/ΕΑθ/ΝΓιαν)