Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2024 08:14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου συμμετείχε στην εναρκτήρια Σύνοδο και προσφώνησε την Ολομέλεια της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συστάθηκε με απόφαση της Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας το 2023, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής και στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η Συμμαχία αριθμεί πέραν των 250 συμμετεχόντων, αποτελούμενων από κυβερνήσεις κρατών, οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών και διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τα πρώτα κράτη μέλη που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Ο Υπουργός Εργασίας κατά την προσφώνηση που απηύθυνε στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνταξιοδοτικών απολαβών με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επίσης τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας για ενεργό συμμετοχή στην Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που δρομολογούνται σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτου στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η καθολική και διαρκής ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο όταν βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό υπερασπιζόμαστε σε αυτό το Σώμα για περισσότερο από έναν αιώνα, με τη δέσμευσή μας να παραμένει σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες.

Για την ειρήνη μεταξύ των κρατών και την ειρήνη εντός των κρατών, για την ειρήνη που οδηγεί στην πρόοδο της ανθρωπότητας και στην ευημερία της κοινωνίας.

Και για μια δίκαιη κατανομή των μερισμάτων της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσω της δίκαιης εργασίας, των δίκαιων εργασιακών όρων και συνθηκών, των δίκαιων και επαρκών μισθών.

Για να πετύχουμε αυτόν τον ευγενή στόχο, χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο βασισμένο σε δεδομένα και διαμόρφωση πολιτικής, με γνώμονα τα αποτελέσματα, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινωνικά δίκαιων πολιτικών και συμφωνιών από τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς ηγέτες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Η ισχυρή πολιτική βούληση αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική δράση και η επανένταξη της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης στον δημόσιο διάλογο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα πολιτικής δέσμευσης των πολιτικών ηγεσιών.

Αλλά αυτό δεν επαρκεί, καθώς έχουμε την ευθύνη της μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη, για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός περήφανου εταίρου της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, είναι τιμή μου να απευθυνθώ στην εναρκτήρια Σύνοδο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Συγχαίρουμε τον Γενικό Διευθυντή και την ομάδα του για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν μια δυναμική πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους, διεθνείς και περιφερειακούς φορείς και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού κόσμου, με αφοσίωση στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι απλώς μια ευσεβής προσδοκία, αλλά αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο, εφόσον είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου βασισμένου σε δεδομένα και της χάραξης πολιτικής προσανατολισμένης στα αποτελέσματα.

Ο κοινωνικός διάλογος είναι η πιο κομβική διαδικασία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας.

Είναι ακόμη πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός όταν είναι καλά ενημερωμένος και τεκμηριωμένος, στη βάση εργαλείων και δεδομένων, συνδεδεμένος με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες απόδοσης, ώστε να παρακολουθείται από τους πολίτες και να ενισχύεται η λογοδοσία των πολιτικών θεσμών.

Η κυβέρνησή μας είναι αφοσιωμένη στη διασφάλιση καλύτερων μισθών και καλύτερων συντάξεων, για την επάρκεια των εισοδημάτων όσων συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της οικονομίας μας και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας.

Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά στην Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, επειδή πιστεύουμε πραγματικά στο σκοπό της και θέλουμε η Συμμαχία μας να πετύχει.

Η βασική μας προτεραιότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτικών παραγόντων σε υψηλό επίπεδο και ο εξοπλισμός τους με τα κατάλληλα εργαλεία χάραξης κοινωνικά δίκαιης πολιτικής.

Είμαι σίγουρος ότι η πιλοτική πρωτοβουλία της χώρας μας που προωθείται σε στενή συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και την ομάδα του θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για τα επόμενα φιλόδοξα βήματα της δυναμικής μας συμμαχίας.»

(NZ/ΑΦ)