Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2024 08:41

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρος Νικόδημου Δαμιανού στην Τελετή Αποφοίτησης Διδακτορικών Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε εσάς, τους νέους διδακτορικούς απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η σημερινή είναι μία μέρα γεμάτη συναισθήματα, αναμνήσεις και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Μια μέρα που σηματοδοτεί την αναγνώριση και την επιβράβευση του αξιέπαινου αγώνα που καταβάλατε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την απαρχή της μετέπειτα επαγγελματικής σας πορείας.

Αγαπητοί μου απόφοιτοι,

Φτάσατε λοιπόν αισίως στο τέλος μίας δύσκολης διαδικασίας. Η ολοκλήρωση ενός διδακτορικού προγράμματος δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά η επίτευξη ενός στόχου, που απαιτεί αφοσίωση, θυσίες και ατέλειωτες ώρες έρευνας και μελέτης. Κοπιάσατε και τα καταφέρατε και γι’ αυτό αξίζουν σε όλες και όλους θερμά συγχαρητήρια. Θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι για όσα έχετε πετύχει, όσο περήφανοι νιώθουμε και όλοι εμείς εδώ, οι καθηγητές, οι συγγενείς και οι φίλοι σας, για τη νέα γενιά επιστημόνων που παραδίδει σήμερα το ΤΕΠΑΚ στην κυπριακή κοινωνία. Την αξία του Πτυχίου, που θα έχετε σε πολύ λίγο στα χέρια σας, θα την αντιληφθείτε ίσως κάποια χρόνια στο μέλλον. Γιατί ένας διδακτορικός τίτλος συμβολίζει την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε στις απαιτήσεις, στις προκλήσεις, στην ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση, για κριτική σκέψη. Πρώτα, όμως, πρέπει να το πιστέψετε εσείς οι ίδιοι. Να νιώσετε την προστιθέμενη αξία που αυτός ο τίτλος προσθέτει σε εσάς ως επαγγελματίες, ως ερευνητές, ως άτομα.

Όλοι γνωρίζουμε πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, στην τεχνολογική εξέλιξη και την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο κράτους, οικονομίας και κοινωνίας. Εισέρχεστε, λοιπόν, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αναμένει από εσάς να εφαρμόσετε την επιστημονική σας γνώση με τη μέγιστη προσαρμοστικότητα. Είστε, εξάλλου, ήδη μέρος του εξελισσόμενου κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας. Ενός οικοσυστήματος που είναι μεν μικρό, αλλά ωριμάζει και διευρύνεται συνεχώς, και κατατάσσεται πλέον στους Strong Innovators της Ευρώπης. Ενός οικοσυστήματος που συγκεντρώνει μία κρίσιμη μάζα επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, κέντρων αριστείας αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων, τους οποίους το Κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων κι άλλων κινήτρων.

Είτε συνεχίσετε την καριέρα σας στον ακαδημαϊκό / ερευνητικό χώρο είτε στη βιομηχανία, η συνεισφορά σας είμαι βέβαιος πως θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Προτεραιότητά μας ως Κυβέρνηση είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις ευκαιρίες εκείνες που θα σας επιτρέψουν να παραμείνετε στη χώρα μας, να δημιουργήσετε και να μετατρέψετε καινοτόμες ιδέες σε πρακτικές εφαρμογές, που να επιφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου. Που θα σας βοηθήσουν να αποτελέσετε βασικά στελέχη, τα οποία θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε εταιρείες και οργανισμούς. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι αξίες, που αποκτήσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας, θα λειτουργούν ως πυξίδα στο δύσκολο αυτό ταξίδι. Ένα ταξίδι που αρχίζει όμως σήμερα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές σας σε ένα διεθνούς κύρους πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Το ΤΕΠΑΚ αποτελεί ένα ίδρυμα σύγχρονο, αποτελεσματικό, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και την ερευνητική αριστεία. Σε λίγα μόλις χρόνια ιστορίας έχει να επιδείξει μία αξιέπαινη πορεία ανάπτυξης και προόδου, που το συγκαταλέγουν ως ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χώρο.

Επί τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου, στις Πρυτανικές Αρχές, στους ακαδημαϊκούς, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειές τους για τη σταθερή πορεία καταξίωσης του ΤΕΠΑΚ εντός και εκτός των εθνικών μας συνόρων.

Παράλληλα, πρόκειται για έναν οργανισμό στενά συνδεδεμένο με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και με αποστολή την τροφοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εάν λάβουμε υπόψη τις ριζικές αλλαγές που βιώνει τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πέραν του 40% των δεξιοτήτων, που θεωρούνταν απαραίτητες για εργοδότηση, μεταβάλλονται με τις ψηφιακές δεξιότητες και τα λεγόμενα soft skills, όπως η δημιουργικότητα, η ευελιξία και η αναλυτική σκέψη, να θεωρούνται πλέον απαραίτητες για εξεύρεση εργασίας σε κάθε κλάδο.

Ταυτόχρονα, η οριζόντια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού –και ειδικότερα σε αναδυόμενα πεδία όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων– αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση για τους εργοδότες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αξίζει να πούμε πως είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης για 20 τουλάχιστον εκατομμύρια ειδικούς σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μέχρι το 2030.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε δεξιότητες και κατάρτιση, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να συμβαδίζει με τον ραγδαίο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων και να αποτελεί κινητήριο μοχλό της ψηφιακής μετάβασης.

Ως Πολιτεία, στεκόμαστε δίπλα σας στον κοινό αυτό στόχο. Δανείζομαι τα λόγια του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας: «Ο προσανατολισμός ενός κράτους στην παιδεία και στους νέους αποτελεί για την οποιαδήποτε Κυβέρνηση την πιο ουσιαστική επένδυση για την ευημερία του τόπου, μία επένδυση, η οποία για να έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική, στοχευμένη και πάνω από όλα διαχρονική.»

Πριν κλείσω, θέλω να σταθώ εν συντομία και στις οικογένειές σας και να τους πω και εκείνους μπράβο και ένα ευχαριστώ για τους κόπους και τη στήριξη των σημερινών μας αποφοίτων. Γιατί η στήριξη της οικογένειας και των γονιών είναι βασικότατη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας πρόκλησης.

Η σημερινή μέρα αποτελεί εφαλτήριο για νέους στόχους και καινούργιες προσπάθειες στη ζωή. Στη δική μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό και ανταγωνιστικό κράτος, εσείς είστε το ισχυρότερο όπλο, η προϋπόθεση για την ευόδωση των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει.

Στα λόγια της Eleanor Roosevelt, «το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους». Να συνεχίσετε να πιστεύετε στις δυνατότητές σας και να επενδύετε στον εαυτό σας, στη συνεχή σας εξέλιξη και στα όνειρα σας.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. 

Σας ευχαριστώ.

(ΑΦ/ΜΣ)