Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2024 21:20

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο οποίος εδώ και χρόνια επιτελεί ένα πολυσήμαντο έργο. Ένα έργο, το οποίο εκφράζεται μέσα από την πολύπλευρη δράση που αναπτύσσει ο Σύνδεσμός σας, εκπροσωπώντας με επιτυχία έναν σημαντικό επαγγελματικό κλάδο.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Παρά τις πολλαπλές και ποικιλόμορφες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, έχουμε καταφέρει μέσω υπεύθυνων και ορθολογικών πολιτικών και προσεγγίσεων η οικονομία της Κύπρου –και είμαστε περήφανοι για αυτό– να είναι μια από τις κορυφαίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις. Αυτό, για να αναφερθώ σε κάτι πολύ πρόσφατο, επιβεβαιώνεται και από τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από δύο μεγάλους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, που είχαμε τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Η χώρα μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις στο 0,4%.

Για τα έτη 2024 και 2025 η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί σε σχέση με το 2023, η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Την ίδια στιγμή επιτυγχάνεται σημαντικά η μείωση του δημοσίου χρέους, με στόχο τη διαμόρφωσή του σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ έως το 2026.

Τα στοιχεία που προανέφερα αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η οικονομία μας ακολουθεί σωστή πορεία και αυτή την υπεύθυνη πολιτική θα τη συνεχίσουμε χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια, χωρίς ποτέ όμως να επαναπαυόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη και το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και την ανάγκη να έχουμε μια ισχυρή οικονομία, που θα μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Σε αυτό το πλαίσιο η δημοσιονομική υπευθυνότητα, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το τρίπτυχο που καθορίζει την οικονομική μας πολιτική και τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι αυτό που μας εξασφάλισε τις σημαντικές διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που είμαι σίγουρος αντιλαμβάνεστε τη σημασία τους, αλλά και τα αποτελέσματα της σημερινής μας εξόδου στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας και ύψους €1 δις ευρώ στις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο 3.25% και απόδοση 3.31%.

Το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές μεταφράστηκε, σε πολύ μικρό χρόνο, σε ένα βιβλίο προσφορών ύψους €9.6 δις και επέτρεψε τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας με θετικά αποτελέσματα για τη Δημοκρατία.

Η σημερινή έκδοση και τα αποτελέσματα επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ανθεκτικότητα και τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας και έρχονται ως συμπλήρωμα στην αντίστοιχη άποψη των διεθνών οίκων αξιολόγησης που κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες προχώρησαν σε αναβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την επιτυχημένη αυτή έκδοση, η οποία εκτελέστηκε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα και διεθνείς πολιτικές αναταράξεις που επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει τη δυνατότητά της να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς προβλήματα και με λογικό κόστος, διασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η υψηλής ποιότητας επαγγελματική υποδομή της Κύπρου στους τομείς των διοικητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών αναγνωρίζεται διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο και όχι μόνο, ως Κυβέρνηση σάς προσεγγίζουμε ως συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματός μας, για μια πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία.

Το όραμά μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος –μιας δικής σας πάγιας θέσης, αφού ο τελευταίος μετασχηματισμός έγινε το 2002– έχοντας ως κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, με έμφαση στη μεσαία τάξη του τόπου μας, που διαχρονικά αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. Την ίδια στιγμή στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε τις φορολογικές μας πολιτικές με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο πλαίσιο της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, αποσκοπώντας να αντιμετωπίσουμε και τις τεράστιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά.

Η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, λοιπόν, θα συμβάλει αναμφίβολα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μας. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις στρεβλώσεις στην οικονομία, αλλάζοντας τις συνήθειες στους ρυπογόνους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του νερού, ενώ παράλληλα θα προωθήσει ουσιαστικά την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, θα ενισχύσει την καινοτομία και τις «πράσινες» επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση αποβλήτων. Ο οδικός μας χάρτης προς την πράσινη μετάβαση είναι πολύ συγκεκριμένος και πρέπει όλοι μαζί να συμβάλουμε στην υλοποίησή του. Επαναλαμβάνω, οι επιπτώσεις σε όλους μας από την κλιματική αλλαγή –κάποιοι θεωρούν ότι είναι μακρινές, είναι εντελώς λανθασμένη προσέγγιση– είναι εδώ. Πρέπει να το παραδεχθούμε, δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει. Σκεφτείτε τα θέματα που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα. Τα κλιματιστικά στα σχολεία, οι πυρκαγιές, το μεταναστευτικό. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας με τις θερμοκρασίες στην Κύπρο, πώς θα επηρεάσει τον τουρισμό. Σκεφτείτε την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας λόγω όλων των παραγόντων που προανέφερα. Άρα, οι επιπτώσεις είναι εδώ, πρέπει να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα. Καθυστερήσαμε να αντιληφθούμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και επειδή γνωρίζω πολύ καλά –σέβομαι όλες τις απόψεις– κάποιοι μιλούν για το μεγάλο κόστος της πράσινης μετάβασης, εκείνο που σας καλώ να σκεφτούμε είναι ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος επωμιστούμε θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος που θα κληθούμε να αναλάβουμε ως κράτος ή ως επιχειρήσεις, ως νοικοκυριά, ως κοινωνία γενικότερα, αν δεν δράσουμε συλλογικά αμέσως.

Ένας άλλος μεγάλος στόχος τον οποίο θέσαμε από την αρχή της διακυβέρνησής μας είναι η διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου. Από την πρώτη στιγμή, εργαζόμαστε σε συνεργασία πάντα με τους εποπτικούς φορείς, αλλά και με την τεχνική υποστήριξη διεθνών αξιόπιστων Αρχών, για διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας. Πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και με συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, να ανατρέψουμε μια αντίληψη που επικρατεί για τη χώρα μας. Και θέλω με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας σε αυτή την προσπάθεια, ειδικότερα στην προσπάθεια για σύσταση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Πρέπει να δούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση ως ευκαιρία για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε σκιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που τολμήσαμε – δεχθήκαμε κριτική, το γνωρίζω, όχι δημόσια, αλλά σε συζητήσεις– να ζητήσουμε τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με όλες αυτές τις υποθέσεις, ειδικότερα [αυτές] που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δημιούργησαν πρόβλημα στη χώρα μας.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα, να ανοίξουμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να καθιερώσουμε ένα ανταγωνιστικό και ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο.

Και επιτρέψετε μου εδώ να αναφερθώ στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που ενισχύει το όνομα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μας προσφέρει ένα σταθερό υπόβαθρο για θεμελίωση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια, την έρευνα, αλλά ειδικά την οικονομία, όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει τον διάλογο για συνεργασία στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, τομείς των οποίων όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία, για να έχουμε μια πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, στο ίδιο γενικότερο πλαίσιο, προχωράμε με την υλοποίηση των εξαγγελιών μας για το rebranding της Κύπρου, όπου επιχειρούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι επικοινωνιακών τακτικών να παρουσιάσουμε τη χώρα μας ως ιδανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό. Μόλις τον προηγούμενο μήνα προκηρύχθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός για εξασφάλιση των απαραίτητων συμβουλευτικών υπηρεσιών και πολύ σύντομα θα σας καλέσουμε για να συμβάλετε και να συμμετάσχετε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Θεμελιώδης στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας και η ορθολογική διαχείριση των πόρων και των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, που αλλάζει συνεχώς. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως η ψηφιοποίηση, η ανάδυση νέων τεχνολογιών, η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική κρίση και η γήρανση του πληθυσμού, με όλες τις συνέπειες και στους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερα σε σχέση με την ταχύτατη ψηφιακή μετάβαση, που αγγίζει καίρια την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, τόσο το κράτος όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν με επιτυχία σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Και είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που προωθούμε, στην πράξη και όχι στα λόγια, τον ψηφιακό πολίτη. Ο ψηφιακός πολίτης αποτελεί μόνο μια από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα χρησιμοποιείται ως ένα νέο εργαλείο αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος. Μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα ψηφιοποιηθούν και θα φυλάσσονται σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα, όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος. Ακολουθούν σιγά-σιγά όλα τα έγγραφα που επιδίδονται από την Κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται το 2024 να πηγαίνουμε στη Δημόσια Υπηρεσία και να μας ζητεί αντίγραφο εγγράφου που έχει εκδώσει η ίδια.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση είμαστε εδώ για να σας ακούμε συνεχώς, να συνεργαστούμε στενά και να εντοπίσουμε αποτελεσματικές λύσεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Προσβλέπω στη συνεργασία σας και είμαι σίγουρος ότι θα σταθείτε δίπλα μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για μια Κύπρο που αλλάζει, συμβάλλοντας με εποικοδομητικό τρόπο, όπως πάντοτε εξάλλου, στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

(ΡΜ/ΑΦ/ΕΠ)