Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2024 11:36

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές στις Επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λευκωσίας

Σε σχέση με τις ζημιές σε κατοικίες, οχήματα, επαγγελματικά υποστατικά, κ.ά., που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις Κοινότητες Πολέμιου, Ψαθίου, Χούλους και Λεμόνας της Επαρχίας Πάφου στις 11 Ιουνίου 2024, και στις Κοινότητες Ύψωνα της Επαρχίας Λεμεσού και Φαρμακά της Επαρχίας Λευκωσίας στις 16 Ιουνίου 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Ως τελευταία ημερομηνία δήλωσης των ζημιών από τους πληγέντες για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση καθορίστηκε η Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024.
  • Ως σημείο επαφής για τους πληγέντες έχει ορισθεί ο οικείος Έπαρχος, στον οποίο οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει να αποταθούν, για να δηλώσουν τις ζημιές και να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες.
  • Για σκοπούς διαχείρισης, συνεχίζεται η απογραφή και η εκτίμηση των ζημιών από συνεργεία Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνικών των οικείων Επαρχιακών Διοικήσεων.
  • Όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει βλάβη σε έργα κρατικής ευθύνης συνεργεία της οικείας Επαρχιακής Διοίκησης, είτε μεριμνούν για την επιδιόρθωσή της, είτε ενημερώνουν την αρμόδια Αρχή για αποκατάσταση της βλάβης και επαναφορά της λειτουργίας των δημόσιων υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί η διαβίωση των επηρεαζόμενων.
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών, στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων εξετάζεται το αίτημα και αποδίδεται η ανάλογη οικονομική βοήθεια.
  • Για μη αδειούχα υποστατικά περιγράφεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επηρεαζόμενοι μέχρι τις 20 Ιουνίου 2025, για να μπορέσουν να λάβουν την οικονομική βοήθεια.
  • Η οικονομική βοήθεια εδράζεται στην πολιτική στήριξης των πληγέντων από το Κράτος ως μέτρο ανακούφισης και όχι πλήρους αποκατάστασης της ζημιάς, για αυτό προτρέπονται οι πολίτες να ασφαλίζουν την περιουσία τους έναντι καταστροφικών συμβάντων.  

Μετά την απογραφή, την εκτίμηση και την εξέταση του αιτήματος, θα καταβληθεί η οικονομική βοήθεια στους πληγέντες. Με την ολοκλήρωση της απογραφής των ζημιών, οι επηρεαζόμενοι μπορούν να προχωρήσουν με τις απαραίτητες ενέργειες για επιδιόρθωσή τους.

(ΜΚυ/ΜΣ)