Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2024 13:17

Συνάντηση της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία κ. Tigran Mkrtchyan

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία κ. Tigran Mkrtchyan και τον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Vartkes Mahdessian, στο Γραφείο της.

Η Επικεφαλής ενημέρωσε τον Πρέσβη για τη συνεργασία με την κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο και τον διαβεβαίωσε πως τα θέματα που αφορούν στους Αρμένιους, και ειδικότερα η ευημερία και η διατήρηση των πολιτισμικών και θρησκευτικών τους στοιχείων, βρίσκονται στις προτεραιότητες της Πολιτείας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αποφασιστεί προσφάτως η αύξηση των  ιερέων/κληρικών της Αρμένικης Μητρόπολης της Κύπρου από τρεις σε τέσσερις με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού από το 1998 ο αριθμός παρέμεινε ο ίδιος. Σήμερα ο πληθυσμός των Αρμενίων στην Κύπρο υπολογίζεται σε περίπου 4.000.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευημερία των Αρμενίων της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι ως Αρμενία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στον εντοπισμό Αρμενίων αγνοουμένων από τις διενέξεις με το Αζερμπαϊτζάν που έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και πολύ πρόσφατα κατά την περίοδο 2020-2023.

Η κα Αριστοτέλους ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πλέον τραγική πτυχή της τουρκικής εισβολής, υπογραμμίζοντας: «Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες, αφενός, για τη διακρίβωση της τύχης των  αγνοουμένων μας και, αφετέρου, για να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους, αφού εδώ και πενήντα χρόνια, πέραν του 49% των υποθέσεων αγνοουμένων εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα.» Ενημέρωσε επίσης τον Πρέσβη για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αρνητική στάση του κατοχικού καθεστώτος στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

Τέλος, επιβεβαίωσαν την πρόθεση για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους ειδικότερα όσον αφορά στον τομέα της ενημέρωσης και διαφώτισης για τα σοβαρά προβλήματα στον εντοπισμό των αγνοουμένων, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν.

(ΡΜ/ΕΠ/ΜΣ)