Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2024 11:46

Εγκρίθηκε ομόφωνα η Γνωμάτευση του κ. Λουκαΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για την προτεινόμενη θέσπιση νέου μηχανισμού διαμεσολάβησης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο πλαίσιο του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας, κ. Γιώργος Λουκαΐδης,  Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για το θέμα των διαδικασιών συμφιλίωσης και αποζημίωσης, ως αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των συγκρούσεων και οικοδόμησης ενός κοινού και ειρηνικού μέλλοντος, παρουσίασε σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, το προσχέδιο Γνωμάτευσής του και σειρά τροπολογιών στην έκθεση του Βρετανού Εισηγητή, για το θέμα,  Λόρδου Keen.

Ο κ. Λουκαΐδης χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια του Λόρδου Keen, όπως μέσα από την εισήγησή του, προσδώσει περισσότερο κύρος, εμβέλεια και ορατότητα στο ρόλο που δύναται να έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην επίλυση χρόνιων/παγωμένων διενέξεων ή σε περιπτώσεις παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ  κρατών μελών του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η Γνωμάτευσή του και οι σχετικές τροπολογίες που εμπεριέχονται σε αυτή, σκοπό έχουν να διασαφηνίσουν ότι η θέσπιση και ενεργοποίηση του μηχανισμού διαμεσολάβησης που προτείνεται στην Έκθεση Keen, πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών και δεν πρέπει να αντικαθιστά  και να επικαλύπτει υφιστάμενους μηχανισμούς και διαδικασίες επίλυσης διαφορών. Ούτε πρέπει, συμπλήρωσε ο Κύπριος βουλευτής, να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών μελών να προσφεύγουν, για το σκοπό αυτό,  στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Γνωμάτευση και οι σχετικές τροπολογίες του κ. Λουκαΐδη εγκρίθηκαν ομόφωνα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα