Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2024 22:13

H Yφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο επόμενος θεσμικός και νομοθετικός κύκλος της ΕΕ και η Στρατηγική Ατζέντα 2024-2029. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συζήτηση πολιτικής επί της πρότασης Οδηγίας για τη διαφάνεια εκπροσώπησης συμφερόντων εκ μέρους τρίτων χωρών, καθώς και ακρόαση της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Άρθρου 7(1) της Συνθήκης για την ΕΕ, σε σχέση με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Όσον αφορά το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα Ραουνά, σε παρέμβασή της, τόνισε τη σημασία του να ληφθούν αποφάσεις από τους ηγέτες στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση στον επόμενο θεσμικό και νομοθετικό κύκλο της ΕΕ. Τόνισε, επίσης, τη σημασία μιας φιλόδοξης Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ 2024-2029.

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων ανέδειξε τη σημασία των Ψηφισμάτων 2720 και 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος στηρίζει την εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου των ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Η κα Ραουνά υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή, κάνοντας ειδική αναφορά στον Λίβανο. Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά μέρος της λύσης στα προβλήματα της περιοχής, ως ένας αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας.

Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η Υφυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία. Επιπλέον, χαιρέτισε την υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για περαιτέρω και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση Οδηγίας για τη διαφάνεια εκπροσώπησης συμφερόντων εκ μέρους τρίτων χωρών, η κα Ραουνά ευχαρίστησε τη Βελγική Προεδρία για την πρόοδο που επετεύχθη, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης των μέτρων διαφάνειας στο πλαίσιο του Πακέτου Προάσπισης της Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Υφυπουργός είχε συνάντηση με τους ομολόγους της του Τρίο Προεδρίας, κα Magdalena Sobkowiak-Czarnecka (Πολωνία) και κ. Jonas Bering Liisberg (Δανία). Στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η συνάντηση είχε ως στόχο την καθιέρωση του πλαισίου συνεργασίας του Τρίο με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, ενώ υπήρξε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο στις προετοιμασίες των Προεδριών του Τρίο. Παρουσιάστηκε, επίσης, ο οδικός χάρτης του Τρίο Προεδρίας.

Η Υφυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Ισπανό ομολογό της κ. Fernando Sampedro Marcos τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Η κα Ραουνά συμμετείχε, τέλος, στις διακυβερνητικές διασκέψεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Αύριο, Τετάρτη, η Υφυπουργός θα συμμετάσχει και στη διακυβερνητική διάσκεψη με το Μαυροβούνιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

ΕΝ/ΜΠατ/ΜΣ