Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2024 12:41

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για την 3η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) δημοσίευσε σήμερα την 3η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας. Από τη σύστασή του το 2018, το Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη για τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και των διεθνών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει και δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια έκθεση ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο. Οι εκθέσεις ανταγωνιστικότητας, που εκδίδονται από το ΣΟΑΚ αποτελούν το κύριο αναλυτικό εργαλείο του Συμβουλίου για τον ολοκληρωμένο εντοπισμό, αξιολόγηση και παρακολούθηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Η πρώτη Έκθεση Ανταγωνιστικότητας ετοιμάστηκε το 2019 από ολλανδική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο Υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την εν λόγω έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την προώθηση της υλοποίησης των συστάσεων της Έκθεσης από τα αρμόδια Υπουργεία. Πρόσθετα, τα αποτελέσματα της Έκθεσης λήφθηκαν υπόψη και στην ετοιμασία της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, από την οποία ένας μεγάλος αριθμός δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται μέσω του Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη και τρίτη Έκθεση Ανταγωνιστικότητας εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είχε ουσιαστική συμβολή και στην ανάπτυξη της πρώτης Έκθεσης μέσω συμμετοχής του στην Καθοδηγητική Επιτροπή. Η τρίτη Έκθεση Ανταγωνιστικότητας (2023) επικαιροποιεί και επεκτείνει την ανάλυση και τα πορίσματα των δύο προηγούμενων Εκθέσεων και επικεντρώνεται στο θέμα της Παραγωγικότητας. Περιλαμβάνει αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στο πλαίσιο ενός ευρέος ορισμού του όρου ανταγωνιστικότητα, που εμπεριέχει το σύνολο των θεσμών, των πολιτικών και άλλων παραγόντων που στηρίζουν και διατηρούν τη δημιουργία αξίας από τις επιχειρήσεις και υποστηρίζουν υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα διαβίωσης των πολιτών της σε βιώσιμη βάση. Επιπλέον, καταγράφει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, και παρέχει συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστή ενότητα για την επίδραση της μεγάλης εισροής των ξένων εργατών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Στην Έκθεση τονίζεται η σημασία της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στην οποία έχουν περιληφθεί μέτρα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της.

Η Έκθεση αναλύει τις επιδόσεις ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, τόσο συνολικά όσο και σε επιλεγμένες πτυχές, στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων δεικτών και μεθοδολογιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ευρέως διαδεδομένα πλαίσια συγκριτικής αξιολόγησης, όπως η έκδοση της ΕΕ για τον δείκτη Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (EU Regional Competitiveness Index) και η Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD) που εκδίδει το World Competitiveness Yearbook. Εξετάζονται επίσης πέραν των 150 εξειδικευμένων δεικτών που αντανακλούν επί μέρους πτυχές της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και γίνεται σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις 12 άλλων επιλεγμένων οικονομιών και τον μέσο όρο της ΕΕ. Γίνεται επίσης διαχρονική επισκόπηση των επιδόσεων της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Παρά όμως τις γενικά καλές ρυθμιστικές και θεσμικές συνθήκες αλλά και τις καλές συνθήκες αγοράς που επικρατούν στην Κύπρο, η ανάλυση των δεικτών προσδιορίζει διάφορους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με την Έκθεση, σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτούνται νέες πολιτικές από την κυβέρνηση αλλά μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματική υλοποίηση και συντονισμό των υφιστάμενων πολιτικών.

  • Προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων.
  • Ενδυνάμωση επιχειρηματικών διασυνδέσεων και συνεργειών, στηρίζοντας την ένταξή τους σε δίκτυα προμηθευτών διεθνών επιχειρήσεων καθώς και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • Ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών, με την παροχή κινήτρων για ψηφιοποίηση σημαντικών τομέων καθώς και την ενδυνάμωση τωνψηφιακών δεξιοτήτων και των επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας.
  • Ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
  • Καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση, με την αύξηση των αποφοίτων με προσόντα σε τεχνικούς τομείς και σε τομείς φυσικών επιστημών, καθώς και με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας,έτσι ώστε να ανταποκρίνονται τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές απαιτήσεις.
  • Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα από τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος.
  • Διαφοροποίηση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης νέων τομέων που θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες, και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των βασικών υφιστάμενων τομέων.

Ολόκληρο το κείμενο της 3ης Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

(ΝΓιαν/ΑΦ)