Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2024 15:46

Ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για την πραγματοποίηση τετραήμερης εξειδικευμένης εκπαίδευσης

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για εκπαίδευση των επαγγελματιών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 7 του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου του 2000 (Ν.119(I)/2000), πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη διεθνή εξειδικευμένη εκπαίδευση «Safe & Together ModelTM CORE Training (4 Days)» με εκπαιδεύτρια την κα Nicola Douglas, UK Delivery Specialist, στις 10-13 Ιουνίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Τον χαιρετισμό απεύθυνε εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΥΚΠ), τονίζοντας τη σημαντικότητα των εν λόγω εκπαιδεύσεων, καθώς και τη στήριξη του ΥΚΠ στην όλη προσπάθεια. 

Συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση συμμετείχαν πέρα των 40 επαγγελματιών πρώτης γραμμής: 

  • Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας,
  • Προσωπικό του Σπιτιού της Γυναίκας, και
  • Προσωπικό του Σπιτιού του Παιδιού. 

Η εκπαίδευση αποτέλεσε την επιτυχή συνέχεια της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Safe & Together Model», που πραγματοποίησε η ΣΕΠΚΒΟ στις 10 Οκτωβρίου 2023, με πάνω από 100 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων νομικών και λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. David Mandel, διεθνής εμπειρογνώμονας στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και Executive Director του Safe & Together Institute, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το Μοντέλο και εξήγησε πως μπορεί αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες της χώρας μας και του/της κάθε εμπλεκόμενου/ης υπουργείου/υπηρεσίας. 

Μέσα από την εν λόγω εξειδικευμένη εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες: 

  • Απέκτησαν γνώση στη χρήση εργαλείων καλής πρακτικής, όπως το «Mapping Perpetrators’ Patterns» και το «Multiple Pathways to Harm», τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στην αξιολόγηση κινδύνου και των επιπτώσεων της βίας στα παιδιά, στη λήψη προστατευτικών μέτρων των θυμάτων, καθώς και στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για τη διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. 
  • Εξασκήθηκαν στη λήψη συνεντεύξεων σε δράστες, ενήλικα θύματα και παιδιά, μέσω ρόλων παιχνιδιού (role-play) και βίντεο του Μοντέλου Safe & Together. 
  • Βελτιώθηκαν στην αναγνώριση και τεκμηρίωση/στοιχειοθέτηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας μέσω ατομικών και ομαδικών ασκήσεων. 
  • Συζήτησαν υποθέσεις (case study examples) και εφάρμοσαν το μοντέλο Safe & Together σε αυτές. 

Η ΣΕΠΚΒΟ, στο πλαίσιο των νομικών της αρμοδιοτήτων για εκπαίδευση των επαγγελματιών, στόχο έχει να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία για τη διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας.  

(ΝΖ/ΓΣ)