Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2024 17:09

Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με ομάδα υποψηφίων Ακολούθων της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Τους υποψήφιους Ακόλουθους συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, Πρέσβης κ. Μιχάλης Διάμεσης.

Καλωσορίζοντάς τους στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η φετινή επίσκεψη υποψηφίων Ακολούθων της Ελλάδας συμπίπτει με την 20ή επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ταυτόχρονα, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, συμπίπτει με την τραγική 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οδυνηρών συνεπειών της. Ο κ. Γεωργιάδης διέγραψε, συναφώς, την επιτυχή πορεία που διένυσε η χώρα από την τουρκική εισβολή μέχρι την ένταξή της στην ΕΕ, με την καθοριστική, όπως τόνισε, συμβολή της Ελλάδας τονίζοντας ότι το επίτευγμα της διαμόρφωσης μιας ώριμης, λειτουργικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας που είναι σήμερα η Κύπρος, με μια εύρωστη οικονομία, κατέστη δυνατό χάρη στην επιμονή και εργατικότητα των Ελληνοκυπρίων.

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερωτήσεις των υποψήφιων Ακολούθων, ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστιάζοντας στη σαφή διάκριση των εξουσιών και στον δικοινοτικό του χαρακτήρα, καθώς και στις αρμοδιότητες και τη λειτουργία βάσει αυτού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η παγίωση της διχοτόμησης στην πιο σκληρή της μορφή, η οποία, όπως ανέφερε, συνεπάγεται σειρά αρνητικών ζητημάτων, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας και της δημογραφικής αλλοίωσης του χαρακτήρα της Κύπρου, λόγω του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων, αλλά και της εργαλειοποίησης από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών.

Αναφερόμενος, εξάλλου, έπειτα από σχετική ερώτηση, στον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, υπό το φως της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και του κινδύνου επέκτασης της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και των απειλών του ηγέτη της Χεζμπολλάχ εναντίον της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, η Κύπρος, παρά τη δική της ανοικτή πληγή και το μικρό της μέγεθος, καταφέρνει να λειτουργεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια άκρως ασταθή περιοχή, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με όλους σχεδόν τους γείτονές της. Η Κυπριακή Δημοκρατία επ’ ουδενί λόγω επιδιώκει να εμπλέκεται στην ένταση, αλλά να συμβάλει στον στόχο της σταθερότητας στην περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Με αφορμή δε τη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε καταληκτικά ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ισχυρούς λόγους να επιθυμούν τη συνέχιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στην περιοχή.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)