Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2024 11:54

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των ψηφιακών υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σηματοδοτεί την έναρξη της ψηφιακής μετάβασης του Αρχείου Πληθυσμού. Ενός έργου που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με απώτερο στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Εγκαινιάζουμε σήμερα τη διαδικτυακή λειτουργία δέκα υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού, που ιεραρχήθηκαν κατά προτεραιότητα βάσει της σημαντικότητας και της συχνότητας που ζητούνται από τους πολίτες. Πρόκειται για την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου και προξενικών πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου, την υποβολή αίτησης για την έκδοση ή την ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ενήλικες, την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής και την έκδοση βεβαίωσης καταγωγής για φοιτητές. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των πιστοποιητικών που θα έχουν εκδώσει, ενώ θα προσφέρεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των πιστοποιητικών από Υπηρεσίες, στις οποίες θα κατατίθενται τα έγγραφα.

Με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών παρέχεται στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Κύπρο ή στο εξωτερικό η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση, να εκδώσουν και να παραλάβουν διαδικτυακά το σχετικό πιστοποιητικό, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία στα σημεία εξυπηρέτησης και εξοικονομώντας χρόνο. Ταυτόχρονα, μειώνεται το διοικητικό κόστος για τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών αυτών και, κατ’ επέκταση, αξιοποιείται το προσωπικό των Επαρχιακών Διοικήσεων, των ΚΕΠ και των ΚΕΠΟ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ή την εκτέλεση άλλων καθηκόντων.

Με εξαίρεση τις υπηρεσίες έκδοσης και ανανέωσης δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίου, για τις οποίες απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο από τα σημεία εξυπηρέτησης για τη λήψη των βιομετρικών στοιχείων, η διαδικασία για τις υπόλοιπες υπηρεσίες ολοκληρώνεται διαδικτυακά, εύκολα και σύντομα, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να μεταβεί σε σημείο εξυπηρέτησης. Οι ψηφιακές υπηρεσίες προσφέρονται σε πρώτο στάδιο στα ελληνικά, με πρόθεση σύντομα να είναι διαθέσιμες και στα αγγλικά.

Φίλες και φίλοι,

Όπως ανέφερα και στην αρχή της τοποθέτησής μου, η πρώτη δέσμη υπηρεσιών που προσφέρονται από σήμερα ψηφιακά αποτελεί μόνο την απαρχή της διαδικασίας ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού. Στόχος μας είναι, με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Έρευνας, να περάσουμε στην πλήρη ψηφιοποίηση του Αρχείου Πληθυσμού, έτσι ώστε να μειώσουμε τον χρόνο εξυπηρέτησης και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη κράτος, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω τον φίλο Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και τις Υπηρεσίες του Υφυπουργείου του για την αγαστή συνεργασία με τους Λειτουργούς της Διεύθυνσης Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτυχή υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Ο σταδιακός ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Όπως θα ακούσετε και από τον κ. Δαμιανού, η δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε με τη σταδιακή ψηφιοποίηση όλου του φάσματος των υπηρεσιών του κράτους.

(ΜΚυ/ΕΠ)