Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2024 11:57

O βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε xθες σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Αρμενίας

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε χθες στην Ολομέλεια του Σώματος εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα της τήρησης των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της Αρμενίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την ευχή η Αρμενία θα εξέλθει το συντομότερο δυνατό από τη διαδικασία παρακολούθησης του ΣτΕ, εφόσον συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια δέσμευση και προσήλωση στην εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεών της. Τα επιτεύγματα αυτά, ανέφερε, είναι ιδιαίτερα αξιέπαινα αν λάβει κανείς υπόψη το δύσκολο και εχθρικό διεθνές περιβάλλον και την επιδείνωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν. Οι μεταρρυθμίσεις που τροχοδρομήθηκαν, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα που εγέρθηκαν κατά τη διαδικασία παρακολούθησης, στη βάση μιας δυναμικής και γόνιμης συνεργασίας με το ΣτΕ, περιλαμβανομένης αυτής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας).

Ο Λουκαΐδης ανέφερε ότι, όπως διαφαίνεται από τις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, η Αρμενία έχει τροποποιήσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό της σύστημα, ώστε να συνάδει με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τα πρότυπα του ΣτΕ. Εντούτοις, επισήμανε, περαιτέρω βελτιώσεις στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εδραιωθεί η συνέπεια, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι απαραίτητες. Τα εναπομείναντα διορθωτικά μέτρα, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, περιλαμβανομένων όσων συστάσεων της Επιτροπής Βενετίας δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, πρέπει να προωθηθούν μέσω μιας ολιστικής μεταρρύθμισης, ειδικότερα όσον αφορά στη ρύθμιση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και τη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Ο Λουκαΐδης σημείωσε  εξάλλου τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν σε σχέση με την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Εξήρε δε την κατάργηση της ποινικοποίησης της δυσφήμισης και χαιρέτισε τα μέτρα που λήφθηκαν για διασφάλιση της πολυμορφίας και πολυφωνίας των ΜΜΕ αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ο βουλευτής, επιβάλλονται μεγαλύτερες προσπάθειες για αντιμετώπιση της έντονης πόλωσης που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή στη χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανέφερε, πρέπει να εξομαλυνθούν, και να επιδιώκεται η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τους σημαντικότερους δημόσιους διορισμούς. Στη δημοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει να εισακούονται όλες οι φωνές, επιτυγχάνοντας έτσι την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την ανοχή στην αντίθετη άποψη.  

Ο Λουκαΐδης επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Αρμενικές αρχές ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον περασμένο Οκτώβριο. Υπογράμμισε ότι η πολιτική εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε το Αζερμπαϊτζάν εξανάγκασε πάνω από 100.000 Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάγκ να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, προκαλώντας συνακόλουθα αλυσιδωτές οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις στην Αρμενία. Σημείωσε τέλος, ότι οι αρχές της Αρμενίας ανταποκρίθηκαν άμεσα και με επάρκεια στη μαζική εισροή προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρέχοντας στους πληγέντες υπηρεσίες στέγασης, σίτισης και ευκαιρίες απασχόλησης για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στη χώρα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα