Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2024 13:39

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμμετάσχουν στην 31η Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στο Βουκουρέστι

Οι βουλευτές κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου (επικεφαλής), κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και κ. Χρίστος Σενέκης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ)  θα μεταβούν στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της  Συνέλευσης  η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου 2024. 

Γενικό θέμα της  Συνόδου  είναι «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ στην  αρχιτεκτονική ασφάλειας: Κοινοβουλευτική προοπτική».

Οι Κύπριοι βουλευτές θα λάβουν μέρος σε κοινές και χωριστές συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης,  της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, όπου θα συζητηθούν τα προσχέδια  ψηφισμάτων των Εισηγητών των Επιτροπών επί του γενικού θέματος και οι υποβληθείσες σε αυτά τροπολογίες μελών της Συνέλευσης, περιλαμβανομένων κυπριακών τροπολογιών.

Θα συζητηθούν επίσης και θα τεθούν προς έγκριση «Επιπρόσθετα Ψηφίσματα» (ΕΨ), εκ των οποίων  ψήφισμα που κατέθεσε η κ. Χαραλαμπίδου  και αφορά στην αποτροπή χρήσης της διαφθοράς ως εργαλείου εξωτερικής πολιτικής.  Επιπλέον θα συζητηθούν τροπολογίες σε ΕΨ, περιλαμβανομένων τροπολογιών της κ. Χαραλαμπίδου και του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας κ. Δημήτρη Μαρκόπουλου, ως συνεισηγητών, σε ψήφισμα για το μεταναστευτικό ζήτημα . Τα ψηφίσματα των τριών Επιτροπών  και τα «Επιπρόσθετα Ψηφίσματα», τα οποία θα εγκριθούν από την Ολομέλεια της Συνέλευσης, θα αποτελέσουν την Τελική Διακήρυξη της Συνόδου. 

Εξάλλου, η κα Χαραλαμπίδου και ο κ. Χατζηγιάννη, θα  συμμετάσχουν σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην παρούσα Σύνοδο, καθώς και στον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων και στη λειτουργία της Συνέλευσης.

Ο κ. Χατζηγιάννη θα  συμμετάσχει επίσης σε συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τη Μετανάστευση, της οποίας είναι Αντιπρόεδρος.

Στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου, η κ. Χαραλαμπίδου θα έχει  διμερείς συναντήσεις με επικεφαλής διαφόρων αντιπροσωπιών,  με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Χατζηγιάννη θα έχει, εξάλλου, υπό την ιδιότητά του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη,  χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εθνικές μειονότητες και Πρόεδρο της Αρμενικής μειονότητας, κ. Pambuccian Varujan, τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ρουμανίας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας και Πρόεδρο της ελληνικής μειονότητας, κ. Dragoş Gabriel Zisopol, καθώς και με τον Διευθυντή του Τμήματος Δυτικών Βαλκανίων και Διμερών σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Mihail Harbit.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα